МВР работи по три-четири версии за убийството на граничния полицай от Елхово Петър Бъчваров, съобщия главният секретар на вътрешното министерство Петър Тодоров. Основните са каналджийство, трафик на наркотици и други забранени стоки, а последната застъпена е лично отмъщение. 

"Няколко са версиите, по които работим за убийството на граничаря Петър Бъчваров – за трафик на наркотици, за каналджийство, а другата, която е по-малко вероятно е отмъщение от страна на недопуснат мигрант. Най-вероятно е човек, който е отишъл да убива там за отмъщение". Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев

Не е логично каналджии да стрелят с ловна пушка по граничар. Стрелба по нашата граница спрямо униформени служители от десетилетия не е имало. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Той разкри, че на границата ни с Турция се дават наряди 600 гранични полицаи, а са нужни 1200.

Тодоров потвърди, че са намерени гилзи от другата страна на оградата. "По автомобила има множество пробойни, счупени стъкла".

Изключена е предварителната информация, че българският полицай е застрелян с "Макаров", защото са намерени боеприпаси и гилзи от ловна пушка.

Главният секретар на МВР добави, че мигрантският натиск е в пик, а липсва ресурс. 

„Нарядите, ще използват вече дълго оръжие при носене на службата. В спешен порядък се ще започват обучението и стрелби с такова оръжие, защото голяма част от състава, който не е преминал казарма и не умее да борави с такова. Затова е създадена организация за спешното обучение и преминаване на стрелба – но първо трябва да ги обучим“, обясни още главният секретар на МВР.Той добави, че това ще стане за седмица или две. 

Относно носенето на бронежилетка, Тодоров разкри, че персонално за всекиго няма, но на кола вече ще има по две. 

"Не може при толкова тежка 12-часова смяна, граничарите да носят постоянно жилетки. Ще бъде разпоредено да слагат бронежилетките при рискови ситуации, преследване и излизане от колата, добави той. 

Гранични полицаи от Бургас, Елхово и Малко Търново са разследвани за трафика на хора

14 служители на "Гранична полиция" от Бургас, Елхово и Малко Търново са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това каза в "Денят започва" по БНТ директорът на ГД „Гранична Полиция“ гл. комисар Росица Димитрова. Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. След доклада от съответната проверка ще преценя какво ще следва, добави тя.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.