Борисов и правителството му са излъгали както българските граждани, така Евростат и БНБ, като са подали неверни данни за икономическия ръстеж на България. Една от вероятните причи е да бъде повишен кредитния рейтинг на страната, за да се теглят нови многомилионни заеми, с които отиващият си от власт кабинет "Борисов 3" да си купува спокойствие и да захранва обръчите си от фирми и гласоподаватели в държавната и общинските администрации. Манипулацията, обаче, лъсна и на европейско равнище и може би това е една от причините България да не бъде поканена в "чакалнята" на Еврозоната.

Преди 4 дни депутът на БСП Румен Гечев заяви от парламентарната трибуна: Правителството е излъгало Евростат за данните за растежа. Искаме незабавна оставка!

Според него министърът на финансите ще трябва да вземат мегафон да отиде по градовете, до Барселона и Брюксел и да обявят как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

Растежът, който декларира правителството пред Евростат от 3, 03 % е фалшив, истинският е в пъти по нисък - 0, 8 и 0, 9 %", стана ясно от думите на проф. Гечев пред парламента, съобщи тогава сайтът "Емицентър".

"Тук възниква въпросът - защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ? Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му", посочи Гечев.

И се обърна към депутатите в залата: "Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка с тези данни? Затова премиерът дава заден за чакалнята на еврозоната - защото растежът ни не е 3,03 %, защото чуждите инвестиции не са толкова, колкото са декларирани, вътрешните запаси не са толкова. Вносът е коренно различен. И това в Европа са го разбрали съответните институции".

Депутатът от левицата заяви от името на парламентарната група на "БСП за България": Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка".

Проф. Гечев разказа механизма, по който българското правителство е "манипулирало" данните пред Евростат, което всъщност е накарало, спроде него, Борисов да даде заден за влизането ни в чакалнята.

"На 27 декември 2019 г. министърът на финнансите Владислав Горанов заяви, че икономическия растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа. На 30 октомври 2019 г. г-н Горанов заяви по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че очакваният икономически растеж за следващите 3 години е 3, 03 % за всяка година. Той подчерта, че по думите му растежът ще бъде леко по-нисък от очаквания му. За следващите години кабинетът "Борисов" 3 заложи растеж на БВП 3, 04 %", припомни още проф. Гечев.

Той уточни, че на 5 септември 2019 г. премиерът Борисов е заявил, че данните на НСИ показват растеж 3, 5 % на БВП през второто тримесечие на 2019 г., в сравнение със същия период на 2018 г.

Проф. Гечев припомни, че наскоро страната ни е приела с мнозинство решение за влизане в чакалнята на Еврозоната през април.

"Изведнъж: О, небеса! На 20 февруари вицепрезидентът на ЕС пише: "Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM 2, може би не с първоначално поставената цел края на април, а няколко месеца по-късно". От думите на еврокомисаря "реално няма причина за отлагане". Ние питаме: наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо в последните дни, което да налага причина за отлагане? Ние твърдим, че е направена манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", допълни още проф. Гечев. 

Той обърна внимание, че само за 2 години официалните данни на НСИ и БНБ сочат драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса бележи величина от - 10, 5 %.

"Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намалението на вноса е чудесна комбинация. А, дано, но не е така. За съжаление такъв happy end се оказва вероятно по-скоро недоразумение или нещо по-лошо - манипулативни данни, като се има предвид озадачаващите официални данни на НСИ и БНБ. Определено смущаващи са данните, че докато вносът расте и износът намалява, крайното потребление - общо фирми и домакинства расте. Значи, расте средно с 5 % и нещо на година вътрешното потребление на страната, расте износа, а вноса намалява. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да намали износът, за да има какво да се потребява. Ама няма. Тук и студентите от първи курс си задават въпроса за какво става дума. Няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези въпроси", коментира още проф. Румен Гечев.

"По наши разчети във вноса не са отчетени около 2 млрд. евро или около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим на второ място растежът, който декларира правителството от 3, 03 % с тези - 4 млрд. лв., растежът е 0, 8 и 0, 9 %", каза Гечев и уточни, че растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира.

"Тук възниква въпросът защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ. Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му. Ще завършим с това. Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка. Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3, 03 %, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са толкова. Вносът е коренно различен. Кого лъжете, не само българите, а и европейските институции. Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка", допълни още проф. Гечев.

Според него министърът на финансите ще трябва да вземат мегафон да отиде по градовете, до Барселона и Брюксел и да обявят как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

Днес, след четири дни размисъл, Националният статистически институт призна и произведе най-нелепото обяснение за грешките, които е допуснал при изчисляването на брутния вътрешен продукт за миналата година. Както е известно, миналия петък от БСП обвиниха правителството и националната статистика, че манипулират данните за икономическия растеж и лъжат обществото, че той е над 3%, когато реалните стойности са под един процент. Впоследствие за неконсистетността на статистическата ниформация потвърдиха и представители на академичните среди, пише "Икономист".

След среща между ръководството на НСИ и Агенция „Митници“, двете институции разпространиха нелепо прессъобщение, в което признават, че предоставянето и консолидирането на данни води до подвеждащи резултати, но те не бързат да коригират грешките:

"Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли. За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП".

Цитатът показва няколко много притеснителни практики в работата на националната статистика. От една страна се признава, че с месец закъснение данните за конкретните месеци стават налични. Така например в края на май, вече може да се представи ясна статистика за първото тримесечие. В края на август има информация за второто, в края на ноември за третото и в края на февруари за четвъртото тричесечие на предходната година. Въпреки това обаче, НСИ не ревизират своевременно подаваните данни, а чакат да приключи календарната година. Тоест, грешката от първото тримесечие на дадена година се пресмята и публикува с цели 12 месеца закъснение.

Това обяснение трябва да притеснява цялото общество, защото предполага правителстсвото да не разполага с навременна информация при подготовката на бюджета за всяка следваща година и прави плановете си върху много несигурни допускания. Обратното е дори по-тревожно – управляващите да знаят, че икономиката вече се е забавила, може би дори в пъти (обществото още не знае със сигурностс колко точно), но не казват нищо и използват грешните високи стойности като повод за хвалба, знаейки, че не са верни.

Цитираното изявление на НСИ противоречи и на миналогодишната практика на националната статистика. Миналия октомври НСИ завиши оценките за потреблението (компонент на БВП и растежа) през първите две тримесечия на 2019 година. Тогава ревизията за първото полугодие беше част от по-мащабна ревизия на растежа за цялата 2018 година, но е показателно, че статистиката може да се коригира без да се чака годината да приключи.

Ако има нещо още по-притеснително, то е, че НСИ си споставят като срок да оправят хаоса в данните чак до октомври тази година.

"Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година", се казва в прессъобщението. В допълнение институциите коментират, че ще търсят начин да подобрят обмена на данни.

Чакането до октомври е с цел да се видят данните за инвестициите. Обобщение за вложенията в основен капитал на бизнеса през дадена година, се прави през юли на всяка следваща година. Това означава, че всички грешки в следствие на неотчетен внос, трябва да се отчетат с данните, които НСИ публикува на 5 март.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.