От началото на 2019 година до момента управляващите нито веднъж не са събрали кворум в парламента самостоятелно. От 11 януари, когато беше първото заседание на Народното събрание (НС), до миналия петък ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успяват да осигурят необходимите 121 депутати (общо имат 122) за започване на пленарно заседание. Ако не е опозицията от ДПС и БСП, заседания на парламента няма да има, показва справка за работата на народните представители, с която Свободна Европа разполага.

Повечето отсъстващи от пленарна зала са представители на ГЕРБ. Групата на Борисовата партия се състои от 95 човека. В началото на работния ден на НС обаче те рядко са над 60.

Документите затвърждават тенденцията, започнала миналата година - управляващите са на власт благодарение на опозицията. И това се случва от ноември до сега, средата на февруари. Факт е, че в нито един пленарен ден управляващите не успяват да съберат необходимите 121 гласа например с "Воля" и двамата независими депутати.

„Атака по кворума и стабилността" - с това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни защо партията е приела обезсилването на преференциалния вот. От думите му стана ясно, че от ДПС зависи стабилността на управлението и съществуването на парламента.

Ден по-късно министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че настояването за промяна на прага на преференцията е дошло от НФСБ. Премиерът обяви още, че ще разговоря с коалиционните си партньори за осигуряването на мнозинство. „Защото сме коалиция, всички трябва да ходят на работа и няма защо тогава да се търси помощ за кворума“, каза Борисов на пресконференция, с което ансонсира, че ще се срещне с ръководството на "Обединени патриоти", за да обсъдят събирането на мнозинство в Народното събрание.

Справката, с която Свободна Европа разполага обаче показва, че по-голямата отговорност за липсата на кворум носи ГЕРБ.

Данните от сутрешните регистрации в Народното събрание от началото на годината досега показва, че традиционно от 95 народни представители на ГЕРБ отсъстват между 20 и 50 души.

На 11 януари например (първият работен ден на НС след Коледната ваканция) ГЕРБ и т.нар. "патриоти" успяват да съберат 98 души в зала, а заедно с "Воля" и един независим стават 107. Оставащите до 121 са предоставени от ДПС и БСП. Представителите на ГЕРБ в парламента са 74, при положение, че списъчният състав на парламентарната група е 95. От патриотите, които са 27, липсват едва трима.

На 16 януари управляващите в зала са едва 63 души. От ГЕРБ на работа са се явили в 9 ч. сутринта 43, което не е дори половината парламентарна група. Липсват 52 народни представители. От "Обединени патриоти" отсъстващите са 7.

Ден по-късно (17 януари) отсъстващите депутати от ГЕРБ са 33. Едва 62 души от представителите на партията са на работните си места. Деветима души от "патриотите" липсват. Мнозинството успява да събере 89 човека, а заседанието както обикновено започва с помощта на ДПС и БСП. Ситуацията се повтаря на следващия ден, когато отсъстващите от ГЕРБ са 28 човека, а от ОП – 11.

На 23 януари липсващите депутати на Борисов са 38, от "патриототе" отсъстват осем човека. Кворумът е направен от БСП, защото ДПС демонстративно не се регистрират. На следващия ден почти половината парламентарна група на ГЕРБ я няма. В 9 часа на работа са само 53-ма души, 42-ма не са. От патриотите липсват седем човека. Кворумът правят БСП и ДПС.

Така минава целият януари. Февруари също започва така. В първия ден от месеца от работните си места липсват 41 души от ГЕРБ и седем от "Обединени патриоти". На 6-ти февруари отсъстващите депутати от ГЕРБ вече са 43-ма.

Единственият ден, в който депутатите от ГЕРБ надвишават 60 човека, е 14 февруари, когато в зала са 81 народни представители. Т.е. отсъстват само 14 човека от групата на Борисов.

Ето защо е неясно на какво основание министър-председателят иска среща с "Обединени патриоти" за кворума, който е поверен в ръцете на ДПС и БСП вече повече от четири месеца.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.