"В Деня на народните будители отдаваме почит на всички онези свободни и просветени личности, които със слово, знание, талант, доблест, дори и с цената на живота си, пробуждаха народа ни през вековете. Отдаваме почит и на хората, които независимо от трудностите, отстояват българщината днес, гледат смело в бъдещето и бунят духовете.
За будителството, тази уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки.
Днес президентската институция отваря врати за бъдещето на България – нашите деца, ученици и студенти. В нея ще бъде изложен и първият препис на „История Славянобългарска“.
За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празник и да знаят, че постиженията на просветителския и свободолюбив дух са в основата на българската памет и държавност. Нека помнят, че образованите и почтените личности движат света напред. Защото вроденото непокорство на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но дар за сънародниците и родината му."

Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и Снимка на Румен Радев.сдружения в сферата на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Държавният глава изтъкна, че специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

По думите на държавния глава книгата е светиня, искра на Българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа смелост. „Дело на един всеотдаен български монах, „История славянобългарска“ е свидетелство и за огромната роля на православната ни църква за опазването на нашата идентичност, история и език и за духовното израстване на българите през вековете“, подчерта Румен Радев и благодари на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за възможността посетителите на Администрация на президента да я видят. 

„На вас, днешните будители и представители на културни институции, благодаря за честта да отбележим заедно днешния ден и да отправим послание за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство“, каза още в приветствието си президентът.
 

Снимка на Румен Радев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.