Държава, по дефиниция, е политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.

Понятието за държава („Stato“) въвежда италианския мислител Николо Макиавели в своето съчинение „Владетелят“. Не, че Той го е чел! Чрез система от държавни органи, държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения).

Някои твърдят, че България е държава!

От дефиницията е останало само "заемаща дадена територия", неивестно докога!

Общността, от доста години, е герберастко организирана, което ще рече мафиотизирана, нищо общо с политиката, πολιτικός - умението да се управлява полисът.
Правителството - висш колективен орган на изпълнителната власт в държавата, е сведено до еднолична безконтролна власт на един от Банкя.
Вътрешният суверенитет е сведен до благополучието на Него и Кой, а вътрешните функции - до разпределението между двамата и едни мяукащи!
Външният суверенитет е разпределен между Берлин, Анкара, Вашингтон и Москва, а външните функции се изразяват във фелацио и синхронно дупене!

Единствено вярно за териториятта България е твърдението на социолога Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, който дефинира понятието държава като „общност от хора, които на определена територия, претендират успешно да притежават монопола върху легитимното физическо насилие.“
И този монопол пак е Негов!

Иван Петров

/адвокат, бивш ръководител на Столична апелативна прокуратура/

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.