Ново държавно звено към Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде създадено, за да обслужва тол системата по пътищата след въвеждането ѝ през 2019 г. То ще се казва Национално тол управление и ще се занимава изцяло с всекидневната оперативна дейност на новата система.

Това стана ясно от думите на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие във форум в Банско, посветен на тол таксите, съобщава OFFnews.bg.

От тези 921 служители 680 ще са работещите на терен - т.е. служителите, които ще извършват контрола по пътищата. Останалите около 240 души ще се занимават с осигуряване на оперативните високотехнологични дейности на тол системата, поясни министър Аврамова.

По думите ѝ голямо предизвикателство е определянето на таксите и обхвата на пътищата. Регионалният министър заяви, че  тарифирането ще  бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за тежкотоварния трафик в страната, да позволи България максимално да се възползва от географското си положение и да реализира максимален приход от транзитния трафик.

Тол таксуването ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 т и трябва да стартира от 16 август следващата година.

Министър Аврамова посочи, че очаква приходите от тол системата да допринесат най-вече за пътната безопасност, като повишат качеството на поддръжката на пътищата. Вместо основно да се кърпят дупки, с допълнителните приходи ще могат да се правят рехабилитации на пътища, прогнозира министърът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.