Томи Николов спечелил милиони от заменки на имоти при кмета Борисов

Докато скандали с евтини апартаменти тресат властта, други овластени от управляващата партия ГЕРБ са решили жилищните си нужди по друг начин – купили са земеделска земя на сгодно място и са я застроили незаконно, разкрива "Биволъ"

Това показва справка за имот в края на кв. Сеславци, Кремиковци, който принадлежи на зам.-областния управител на София Томи Николов и половинката му Ивелина Джартова, член на СОС от ГЕРБ. Кокетната къщичка, кацнала на зеления хълм не би трябвало да е там според всички закони и градоустройствени планове, но тя е факт, както се вижда на заглавната снимка. Същевременно статутът на земята продължава да е земеделски, показва справка в Кадастъра. 

Според действащия ОУП на Столична община за този имот, той е отреден за озеленени терени и върху него не се допуска строителство, с изключение на инженерни мрежи и алеи. Изникналата там жилищна постройка обаче трудно може да се приравни с инженерна инфраструктура.

Именно статутът на тази земя, която както се вижда и от снимките и от сателитната карта, е на хълм в края на селото, прави цената ѝ смешно ниска в сравнение с годните за застрояване терени в близките до София квартали. На 24.11.2009 г. Николов и Джартова я купуват само за 700 лв. от частно лице.

Милиони от заменки на имоти при кмета Борисов

Зам.-областният на София-град Томи Николов се прочу покрай скандалната продажба на царските конюшни. Но в личен план имотните придобивки на Николов и членове на неговото семейство се оказват много мащабни. Генезисът на най-апетитните от тях е в съмнителни заменки със Софийска община, докато Томи Николов е на властова позиция там.

От 1999 до 2007 г. Томи Николов е районен кмет на район Кремиковци. Още през 1999 г. той и бившата му съпруга купуват от общината апартамент в кв. Хаджи Димитър за 7000 лв.  През 2004 г. синът на Томи Николов – Александър, е включен в списъка на крайно нуждаещите се за жилище на район Кремиковци, където кмет е баща му.

Две години по-късно синът Александър се нанася в общински апартамент от 87 кв. м., но не в Кремиковци, а в идеалния център на София, на ул. Искър 19. А година по-късно от крайно нуждаещ се наемател, той става собственик на апартамента само срещу 27 000 лв. Последното е необяснимо, защото според общинската наредба той трябва да е бил наемател в общинския имот поне 5 години, преди да може да го купи. По това време кмет на София е Бойко Борисов. 

Само година след изключително изгодната имотна придобивка, жилищните нужди на момчето отпадат и то дарява апартамента на баща си. Бащата го продава за 234 000 лв. с печалба 1200%.

Истински удар е също така заменката на брата на Томи Николов – Мариян Младенов. Той дава на общината два апартамента в кв. Ботунец срещу имот на околовръстния път до с. Кривина. След това Мариян продава за 600 000 евро част от имота на Газпром за бензиностанция, а другата част дарява на брат си Томи.

В схемата са включени също и родителите на Томи Николов, които придобиват общински терени на безценица в кв. Дружба и ги даряват ги на сина си. За един от дарените терени, миналата година зам.-областният на София е продал на фирмата “ЖСП Стил” право на строеж на нова пететажна жилищна сграда срещу 675 218 лв.

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.