По информация на Liberta.bg, от източниците на медията зад Океана, освен другите санции, предстоят арести и включване на други лица в "черния" списък

Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за "сериозна корупция" от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Особеното този път е, че Вашингтон обявява решението си по време на мандат на служебно правителство, при отсъствие на работещ парламент и 5 седмици преди поредните предсрочни парламентарни избори.

Освен това разликата между случая на Миталов и сегашния е изборът на санкции по Глобалния закон Магнитски (доста по-тежкото наказание). Съдията бе наказан по Секция 7031(c), за чието приложение можете да прочетете тук.

"Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции, която бе назначена в Националното бюро а контрол на специални разузнавателни средства," се казва още в съобщението на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.

Срещу Божков, Пеевски и Желязков са наложени санкци с указ 13818 на базата на известния закон "Магнитски" срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

"Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, взети от Държавния департамент, за да бъдат публично обозначени Пеевски и Желязков, както и други, според Секция 7031(с) заради участието им в корупция."

Санкционирани са и "мрежите" на споменатите трима българи, които обхващат 64 организации.

Новината бе съобщена по време на посещение в България на Пол Ахърн, и.д. помощник-секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC). Той е в София и сред срещите му днес бе и тази с президента Румен Радев, а предишната му визита бе веднага след санкцонирането на Миталов миналата година.

Кой е Пол Ахърн

В момента Пол Ахърн е и.д. помощник секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC).

Това е министерството, отговарящо за налагане и проследяване изпълнението на санкции от администрацията на САЩ, а той работи там от 10 години. Както се видя през 2019 г. от негова презентация за действията на лидера на Венецуела Николас Мадуро, екипът на Ахърн разполага с изключително подробна информация за корупция, разграбване на национално богатство (вкл. на природни ресурси), събиране на дялове от престъпната дейност на трафиканти на наркотици, оръжие и хора, изграждане на международни мрежи за пране на придобити по незаконен начин средства, връзки и срещи на преставители на лица - частни или официални - с терористични организации и тяхното финансиране и т.н.

Именно в неговия мандат в отдела във Вашингтон попадна т.нар. Венецуелска афера за десетки милиони евро на държавната петролна компаня на латиноамериканската държава, преминали през доверителна адвокатска сметка в българска банка на името на Цветан Цанев. Заради нея имаше среща на посланик Ерик Рубин с управителя на БНБ Димитър Радев преди няколко години.

 

Ахърн е служил над 6 години в американската армия преди да завърши право и през септември 2005 г. да започне работа в министертвото на правосъдието на САЩ. През октомври 2010 г. Ерик Холдър - министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, включи името му сред 303-ма служители на министерството, отличени с годишни награди за изключителна служба на обществото. От съобщението за това събитие се разбира, че Ахърн работи тогава в отдела за национална сигурност към министертвото и наградата е за защита на интересите на националната сигурност на САЩ. Става дума за участието му в правен екип за борба с тероризма, работил в сътрудничество с Пентагона и ЦРУ по над 240 дела, свързани със задържани в базата "Гуантанамо бей".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.