Ние сме „за” машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде БГНЕС. 

Това решение на кабинета не е самостоятелно взето и инициирано, а е продиктувано и е следствие на граждански протести и писма и позиции на неправителствени организации за въвеждане на машинното и електронното гласуване. Именно партията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ беше тази, която през 2019 година поиска и отмени парламентарно машиното гласуване (тук), което им пречи на изборната търговия и фалшифицирането и манипулирането на вота на българските граждани, на което сме свидетели през последните 11 години.

"Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем", коментира Борисов. 

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че по въпроса се работи вече. На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи, това прави изборите скъпи, каза Дончев, пише СЕГА.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че след като ще се въвежда изцяло машинно гласуване, хартиените бюлетини ще отпаднат като опция.

Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите, добави Борисов.

Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува, каза още Дончев. На последните местни избори възможността за машинно гласуване бе премахната, защото според ГЕРБ "това са скъпоструващи играчки".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.