"Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи". Президентът Румен Радев разкритикува остро правителството и се обяви против даряването на военна помощ на Украйна.

Според Радев посещението на българската делегация в Киев е безсмислено и счита, че преди българските политици да се втурват да спасяват света, трябва първо погледнат към българите и решаването на техните проблеми. Той отново заяви, че изграждането на "Турски поток" през България не е било в интерес на България, а са се обслужили интересите на други страни с парите на българските данъкоплатци. Държавният глава засегна и темата с износа на оръжия и боеприпаси за Украйна, като насочи вниманието на гражданите и журналистите за обяснения от  министъра на икономиката Корнелия Нинова.

Ето какво още каза президентът:

"Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е то да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес.

Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на конфликта в Украйна. Отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към ситуацията, която влияе пряко и на живота, и благосъстоянието на българите както тук, така и в Украйна.

Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт.

Правителството трябва да отговори бързо на няколко въпроса – защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и Германия и как плащат и гарантират своята енергийна сигурност те, както и резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни. Ако не е резервиран, ние ще видим вече да „загряват“ посредници, а това означава много по-високи цени и рискове за доставките.

Многократно съм настоявал, че тези 3 млрд., платени от нашия бюджет за "Турски поток", не обслужват българския интерес. Те обслужват интереса на други държави, които транзитират газ през наша територия. В това време не успяхме да гарантираме и да осигурим истинска диверсификация. Това, което става с доставката на газа, ще бъде и истински тест за европейската солидарност – ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно бедната държава.

Предоставянето на военна помощ за Украйна означава стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт и за съжаление призивите за мир, за прекратяване на конфликта заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената реторика. България трябва да бъде част от усилията за мир, от усилията за възможно най-бързо прекратяване на този конфликт, защото вече ни е ясно на всички, че удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения.

Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев, и няма нужда от едно такова посещение на управляващите в украинската столица.

Относно инициативата за даряване на заплати за оръжие за Украйна, според мен политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Затова призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи."

Снимка. Цветомир Петров, БТА

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.