Битката за честността на вота в секциите в Турция я загубихме в… България

Битката за опазване на честността на вота в изборните секции, където гласуват  изселниците в Турция, я загубихме в…България“ – заяви Константин Бачийски, идеолог и организатор на групата доброволци, които участваха в изборния процес в българските секции в югоизточната ни съседка.

Според Бачийски чрез съдействието на държавния апарат е станало възможно да се нарушат изборните правила в секциите в Турция, където гласовете на изселниците в по-голямата си част са в полза на ДПС.

За времето, прекарано в наблюдение на гласуването, Бачийски и неговите сподвижници са станали свидетели на пълен набор от нарушения на Изборния кодекс.

Доказателствата за контролиран и предварително организиран вот бяха навсякъде – твърди Константин Бачийски.

Като пример той посочи воденето на изселници до секциите с автобуси, където те гласуват под строй. Преди това всеки един от тях се отмята  извън изборното помещение в списъци, които нямат нищо общо с изборните книжа.

Представител на доброволците, който знае турски език, в една от секциите е станал свидетел на договорка между гласуващ и „тартор“ за последващо заплащане за правилното гласуване.

Оказва се ,че купуването на гласове не се случва единствено в България, а е практика, която се прилага и сред българските изселници.

В секциите масово се е говорило на турски език, въпреки изискването на закона в изборното помещение да се ползва български език.

Бачийски  отбелязва, че както към доброволците, така и към него е имало множество заплахи за саморазправа, дори и това, че няма да се приберат в България. Лично той е бил заплашен с арест в истанбулския квартал „Авджилар“ от местната полиция.

По повод на излезлите в някои медии публикации, според които в Авджилар доброволец е създавал проблеми, Константин Бачийски заяви :

 „В Авджилар въпреки желанието си турските власти нямаха основателна причина да ме арестуват, защото аз спазвах изцяло законите. Колкото до проблемите, аз не се плаша от тях. Ако да опазваш честността на вота в изборите е създаване на проблеми…Да,  тогава аз създавам проблеми. Ако да се бориш в съда срещу решения на продажни политици и чиновници , които ощетяват българския народ е проблем, тогава аз ще създавам големи проблеми за тези политици. Ако да защитаващ справедливостта и законността по казуса „Росенец“  означава да създаваш проблеми, да, аз създавам проблеми и съм готов да продължа да го правя “

Конфликти са възниквали на различни места, където е имало наблюдение от доброволците.

В изборна секция в Измир доброволецът Бисер Русимов е получил заплаха, че ще бъде „наръган“ с нож.

В Бурса непосредствено пред сградата на българското консулство, където е разположена секцията, доброволецът Братанов е бил атакуван от местен „тартор“. Въпреки агресията, намиращите се наблизо турски полицаи не са се намесили.

„Доброволците идват тук в Турция, защото българската държава си затваря очите за изборните нарушения, включително и представителите на Външно министерство. И точно хората , които дават отпор на нарушенията, биват нападани на улицата. За мен това са избори по „анадолски““ – споделя Константин Бачийски.

Той и участниците в доброволческата мисия се чувстват предадени от българската държава заради спорното решение на ЦИК, свързано с мястото на попълване на декларацията, с която избирателят гарантира, че не е гласувал в друга секция.

Попълването и подписването на декларациите е много важен елемент от честността на вота, защото в Турция българската държава не води списъци по адресна регистрации на гласуващите изселници. Ето защо те могат да гласуват многократно в няколко секции в изборния ден. Единствено декларацията спира тази възможност, защото подписалият носи наказателна отговорност

Бачийски  и доброволците отново са установили, че декларациите масово са се попълвали и подписвали извън секциите не от гласуващите. Нещо повече, едни и същи хора са попълвали, а в някой случаи и подписвали декларациите на десетки изселници.

По този начин в значителна степен е била елиминирана възможността за търсене на наказателна отговорност от лицата, гласували на повече от едно място.

 „Битката за опазване на честността на вота в изборните секции, където гласуват  изселниците в Турция, я загубихме в…България. Заради разрешението на ЦИК да се попълва навсякъде декларацията ние останахме с вързани ръце“ – коментира Бачийски, който води доброволческа мисия за наблюдение на гласуването на изселниците за трети път след 2017 и април 2021 год.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.