Агенция „Тренд” съобщи: 56% от българите са на мнение, че 111-тото място на България по свобода на медиите е заслужено. Е, и? Това не е новина за първа страница, както се казваше преди социолозите да извадят вестниците от списъка на средствата за масова информация. Щеше да е новина, ако беше нещо, което някой не знае.

А какво е тогава? Реклама? Щеше да е реклама, ако бяхме не на 111-то, а на 1-вото от 180-те места в тая класация.

Да не би пък да е обида? Да не би фондацията „К. Аденауер” да иска нарочно да ни обиди, като поръчва на „Тренд” да ни уведоми за несвободата, която ни души? Ако за това германците си дават парите, значи са будали. Ние да се обидим?! Ние?! Абсурд! Ние като народ не се обидихме, когато собственият ни премиер ни нарече „тулупи”; като журналисти не се обидихме, когато ни нарече „мисирки” – и не само не се обидихме, ами взехме и сами себе си така да наричаме! – та ще се обидим от някакви си социолози, на които вярваме, колкото те на нас, т.е. никак.

Тогава да не е предупреждение – че губим граждански права? Щеше да е предупреждение, ако не беше факт.

Последно: да не е сигнал, че гоним последния влак на демокрацията? Ако е това, мерси. Ние, хер Ханс, евра си нямаме, акъл си имаме. Нашата народна мъдрост гласи: „Ако си изтървал влака, ще хванеш на босия цървулите.”

Медийни ти ми работи.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.