ЕРП-тата предлагат повишение между 1.7 и 9% за дневната тарифа

Националната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за бита и за малките фирми от 1 юли. Това съобщава специализираният сайт 3e-news, като се позовава на доклад на електрическата компания, пише "СЕГА".

В него е записано, че прогнозната средна покупна цена на тока за регулирания пазар от 1 юли е 151.52 лв. за мегават и е по-висока от утвърдената за текущия период с 19.4%. Засега това е най-високото заявление, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. В края на месеца предложения за нови цени подадоха и трите ЕРП-та, които настояват за повишение на цените между 2 и 9%. Все още не са известни предложенията на АЕЦ "Козлодуй", ЕСО и др., макар те да са внесени в регулатора още в края на миналия месец.

Най-голямо увеличение са поискали от ЧЕЗ, а най-малко - от "Енерго -Про". ЧЕЗ предлага малко над 9% поскъпване на дневната тарифа, а ЕВН - 4%. По-скромни са от "Енерго -Про", които залагат на повишение от 1.7%. От ЕВН искат и поскъпване на нощния ток със 7.1%, а "Енерго-Про" - с 4.16%. Каква промяна на нощната тарифа искат от ЧЕЗ все още не е известно.

В заявлението си от НЕК признават, че завършват 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината за това е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за архитект-инженера за АЕЦ "Белене". Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада. Отчетът на НЕК показва, че компанията за поредна година не успява да стопи дълговете си. Задълженията на дружеството към края на 2018 г. е 4 053 млн. лв., като са намалени с нищожните 0.3% спрямо 2017 г.

Интересно е, че НЕК не успява да изплува дори и с преводите от фонд "Сигурност", който бе създаден именно с цел да подпомага електрическата компания. Отчисления от 5% към него правят всички производители на ток (дори и самата НЕК чрез "Язовири и каскади"), а целта е парите да се превеждат към електрическата компания, за да може тя да плаща за скъпия ток от американските тецове, ВЕИ-тата и когенерациите. Справка на в. "Сега" показа, че през 2015 г. на НЕК са платени 183.2 млн. лв., а година по-късно сумата е нараснала на 290.7 млн. лв. През 2017 г. от фонд "Сигурност" към НЕК са били преведени общо 504.8 млн. лева.

Новите цени на тока предстои да бъдат обсъдени в енергийния регулатор, който ще се вземе окончателното си решение в края на юни. Още от сега обаче шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако има поскъпване на ел.енергията, то ще бъде само с размера на инфлацията, която за 2018 г. бе около 3%.

"Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период", заяви Иванов.

Последно токът поскъпна с 2% от миналия юли.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.