Хазартния бос с афинитет към материланите културни ценности Васил Божков сигнализира на страницата си във Фейсбук, че колекцията му от антики е незаконно пусната за продажба на свободния пазар. 
В два поста - от вчера и от днес, той обобщава, че се касае за грабеж и е подал сигнал до Централата на  ЮНЕСКО, но от там са прехвърлили казуса към представителите на организацията в България, които са "потулили случая", защото са близки до властта.

Ето какво пише Васил Божков:

Снимка на Васил Божков.
Фактура за закупения на 3 април 2019 г. ритон.

Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се

Снимка на Васил Божков.
Протокол за незаконното му изземане на 2 март т.г.

извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.

Миналата седмица се появи на свободния пазар"...

"От януари започна незаконното заграбване на стотици артефакти от #КолекцияВасилБожков от Прокуратурата и Министерство на културата. Това продължава и до днес.

Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation изпраща сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО реагират веднага и предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България | National Commission of the Republic of Bulgaria for Unesco, управлявана от лица, свързани с властта.

Снимка на Васил Божков.
Съобщение от 19 май, с което ми съобщават, че е на пазара.

Реакция няма. Случаят е потулен от българските власти."   

 

                                                     

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.