Сръбският бизнесмен Драган Шолак, основател на “Юнайтед Груп”, купува Нова телевизия. Това са съобщили за “Гласове” отлично информирани техни източници, според които сделката е пред финализиране, а дю дилиджънсът на Нова е започнал още през лятото. Подобна информация е засегната и в някои сръбски медии, видя LIBERTA.BG.
Сделката е изненадваща, защото дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, след като чешкият милиардер Петр Келнер я купи. Шолак и “Юнайтед Груп” вече са собственици на държавния ни телеком “Виваком”, който им бе продаден в края на юли.
Зад Драган Шолак, който няма собствено финансиране, стои финансовият американски гигант за дялови инвестиции “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P.” (KKR), ръководен от бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. През 2013 г., фондът прави първите си преки инвестиции в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания “United Group” (SBB/Telemach) на Шолак. Цената на сделката не е публично оповестена, но според някои оценки надвишава 1 млрд.
“United Group” обединява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в бивша Югославия с близо 2 млн. потребители.
След сделката за Нова телевизия, сърбинът ще се сдобие с огромна медийна власт в България, защото ще притежава най-голямата медийна група и най-големия телеком, а финансирането му е изцяло външно и под контрола на американците, които градят мрежа за геополитически натиск на Балканите за противоспоставяне и неутрализиране на руските геостратегически, икономически и политически интереси.

След като купят Nova Broadcasting Group, собствениците на "Виваком"  Драган Шолак и Дейвид Петреъс получават:

- Електронни медии - Нова телевизия, Канал 3, The Voice TV, Magic TV и радиата "Витоша", "Веселина", The Voice и Magic FM

- Онлайн медии - групата на "Нетинфо", вкл. АБВ поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и др.

 - Други - 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg, 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

Симбиозата между най-големия български телеком и най-голямата медийна група дава изключителна власт на Драган Шолак, още повече, че финансирането на неговия бизнес идва отвън и е свързано с "дълбоката държава" на САЩ.

Досега българското правителство имаше лостове за влияние, защото парите за Нова тв се осигуряваха от Делян Пеевски през братя Домусчиеви. Освен това към "Нова броудкастинг груп" наскоро бяха прибавени и тясно свързани с Делян Пеевски медии, сред които най-популярната е телевизия "Канал 3", обслужваща изцяло правителството на Бойко Борисов и интересите на неговия "сив" съпремиер Пеевски. Така, на практика, с поглъщането на Nova Broadcasting Group, американците отрязват медийното влияние на Делян Пеевски, който е считан, заедно с Ахмед Доган, за основното "прокси" на руските интереси в България. По същата линия, кумулативно това ще се отрази в негативен аспект и на Бойко Борисов, който винаги се е къпал в медийния комфорт на "пеевски медии", като в същото време е поел ангажимент към Русия да довърши до край кремълския проект "Руски поток" (след спирането на "Южен поток"), наричан още "Турски поток" и "Балкански поток", в зависисмост от конюнктурата.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.