От пресцентъра на държавното обвинение тази седмица изпратиха прессъобщение, от което стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, са се срещнали със строителния предприемач Александър Ваклин по негова молба. Ваклин е основният свидетел по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която миналия април беше зрелищно арестувана, а тази година получи 18-годишна присъда на първа инстанция.

Поводът - "упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му" чрез "целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини".
 

С подобни публикации, пише още в прессъобщението, "свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие".

За какво става дума - според публикация в "Биволъ", позоваваща се на публичните регистри, Александър Ваклин е финансирал фирма, от която жената на Иван Гешев е купила жилище. Освен това Ваклин е бил съдружник с дългогодишен приятел на зам. главният прокурор, който има обща фирма с жената до Гешев. Тези факти повдигат въпроса дали към строителния предприемач не е имало преференциално отношение от държавното обвинение, още повече че Иван Гешев има произнасяния по разследването като прокурор, а в дните след ареста показа, че е изключително добре запознат с биографията на Ваклин. Последният от своя страна категорично отрича да се познава с Гешев, а за съдружието си твърди, че било отдавна прекратено.

В изнасянето на тези факти прокуратурата вижда "недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании". В прессъобщението на прокуратурата има и откровена лъжа - че "Биволъ" не е публикувал правото на отговор на Александър Ваклин. Че това не е вярно, се вижда от самата публикация.

Дали Ваклин и Гешев се познават и това е имало отношение към разследването трябваше да провери Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който има задължение да се самосезира от медийни публикации. Това обаче не се случи. Проверка имаше в прокуратурата по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, но тя приключи с отказ за образуване на досъдебно производство, а постановлението така и не беше обявено от държавното обвинение.

Срещата на ръководството на прокуратурата със свидетел по висящо дело е най-малкото проява на лош вкус и може да постави под съмнение показанията на Ваклин. Представете си какво би се случило, ако някой го беше снимал как излиза от кантората на адвоката на Иванчева? Ако Ваклин има проблеми с една или друга публикация, може като всеки български гражданин да потърси защита чрез съда. И нещо повече - ако е имало подстрекаване към насилие, както твърди прокуратурата, тя е единствената организация, която има правомощие да разпореди разследване.

Всичко останало са медийни конфети - шум и цветни хартийки без особени последствия.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.