"Ударна кампания за решаване на кризата с работна ръка замисля държавата. От началото на следващата година има готовност да се стартира стимулиране на завръщането на работещи българи у нас с финансови пакети. Всеки от тези пакети ще включва до 1200 лв. на месец на човек. Той включва разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии. Ще се дава и половин минимална заплата към основното възнаграждение, ако изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Шумен, Търговище, Пазарджик. Идеята е подкрепим семействата през първата година докато се установят. Това съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова.", чета в разни сайтове и с горчивина си споммням средата на 80-те години на миналия век, когато тогавашната власт се опитваше да реанимира Странджа-Сакар и други региони със затихващи функции и предлагаше на млади специалисти заробващи договори с 10-годишен срок срещу еднократната сума от 10 хил. лв. срещу задължението да живеят, работят и отглеждат децата си в едни опустели и обезлюдени села и градове.

Тези 10 хил.лв., които закрепостяваха младите хора за цели 10 години фактически означават малко повече от 1,50 лв. на ден - никакви пари, дори и при тогавашните цени на стоките от първа необходимост. Очевидно днешните управници, деца и внуци на тогавашните управници, не са запознати с печалните резултати от тоя злополучен социално-политически експеримент, който се провали с гръми трясък. По онова време бях стажант-репортер в столичен вестник и имам зад гърба си десетки и стотици командировки в територията на т. нар. 22-ро постановление на министерския съвет, което си поставяше амбициозната цел да възроди пограничните райони и опустелите села и градове. Както вече казах, тая тъпа идея се провали още в началото си. Така ще стане и с идеята за връщането на българите от чужбина, посредством смешните стимули, които предлага държавата.

Кой установил се на работа в чужбина българин, чието семейтво се чувства достатъчно комфортно зад граница, децата му учат в тамошните училища, а животът им е осигурен и преминава в условията на истинска стабилност ще си грабне куфарите и ще се върне в България, за да се засели в Търговище, Разград, Шумен, Видин, Монтана и други "проспериращи" области на България срещу 1200 лв. на месец? Това може да го измисли само некадърен малоумник, неадекватен на реалиите в разбутаната ни държава!

Видно е, че внуците и децата на някогашните ни управници са толкова тъпи, колкото са били тъпи и некадърни бащите и дядовците им, някогашните управници на нещастна България. Днешните управници дори нямат акъл и капацитет да се учат от катастрофалните грешки на предишните. А това обрича държавата България и народа на България на безбъдещност.

Любо КОЛЬОВСКИ

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.