Отличието в Международния ден за борба с корупцията й се присъжда за разследване, свързано с фрапиращи съвпадения в бланкетните декларации за регистрация на мигрантите, заловени в Бургас

Журналист на Дарик радио Бургас спечели награда на Антикорупционния фонд „Червена линия“ за 2022. Лалка Димитрова беше отличена за разследване от месец октомври тази година, свързано с фрапиращи съвпадения в бланкетните декларации за регистрация на мигрантите, заловени в Бургас. В него тя насочва фокуса към регионалните измерения на проблем с европейско значение – липсата на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи закрила. 

Наградата е в категория „Утвърждаване на принципите на върховенството на правото“ и беше връчена на официална церемония днес, Международния ден за борба с корупцията, след селекция от журналистически материали на регионални медии от цялата страна.

Журналистическият материал за невярната информация в посочените от заловените мигранти бланкетни декларации е тясно свързана с разследването на Лалка Димитрова от Дарик Бургас от 2016 година, когато обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.

Наградата й беше връчена от председателя на журито доц. д-р Георги Лозанов и директора на Антикорупционния фонд -  Бойко Станкушев. 

„Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики“, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.