„Проблемът не е в апартаментите и техните цени. Проблемът е, че това е класически случай на промяна на законодателството в интерес на един икономически субект, с когото в последствие властниците сключват такива изгодни сделки.Тук се стига до висшия орган на държавната власт - парламента, и да минат само с оставката на Цецка Цачева, Бойко Борисов ще има много здраве от арменския поп“.
„Борисов е тежко амортизиран и е вреден за българското общество и за държавата. Егоистично погледнато, той е вреден и за преконфигуриране на дясното пространство в България. Защото той  и ГЕРБ се занимават постоянно с това - да мачкат всяка една алтернатива, за да може този корупционен модел да продължи да работи и да съществува“.

-    Скандал след скандал руши държавата напоследък. Как ще продължи Апартаментгейт, ген. Атанасов, и свидетели ли сме на агонията на управляващата партия? 

-    Странно започва вашият въпрос по отношение на телепатията. Преди малко написах един текст във фейсбук, който озаглавих „Агония на алчността“.

-    Не съм го видяла, гарантирам ви!

-    /Смее се/. Аз видях, че медиите на властта съобщиха, че падишахът е натиснал майката на нацията Цачева да поеме отговорност и да подаде оставка за апартаментгейт, само че номерът няма да мине. Всички знаят, че Цветанов е организатор на смяната и с такова специфично пускане на кръв /Цачева да поеме отговорността/, още по-голяма става щетата за режима. Очевидно е, че Борисов е зависим от Цветанов и именно това е причината вторият да прави каквото си иска, знаейки, че е недосегаем. В крайна сметка цялата отговорност е на Борисов – той е председател на партията, той е премиер, той е титул на режима, който управлява в момента България. И всички лудории, които неговите подчинени правят, се пишат на неговата сметка. А отделно от това, аз си мисля, че има и други хора на високи позиции във властта, които са се облажили от същата схема, така че, не зная как ще излязат от този лабиринт. Предстоят европейски избори, а Борисов винаги разчита на Цветанов, който пък е организатор на схемите за набавяне на гласове за ГЕРБ и ситуацията е цунг-цванг.

-    „Борисовският цезаризъм“ /определението е на ваш съпартиец Борислав Панев/ ли роди чудовищната корупция, кражбите, безхаберието и огромната пропаст между власт и народ?

-    Вижте, има специфика на елементите, така да се каже. Корупция е имало и преди Борисов. Да ви припомня схемата 3-5-8 на Тройната коалиция, да ви припомня юпитата на царя и други подобни.

-    А ако се върнем малко по-назад и 10% на вашето синьо правителство, но сякаш тези надминаха всички други?!

-    Аз не искам да споря тук, като казвате „вашето“, защото аз не съм участвал в партийни позиции в това управление. Добре, да кажем, карупция е имало винаги, но спецификата и е друга. Мутрите, които получиха от бившия комунистически режим определени схеми за натрупване на богатства, дълги години обслужваха политическата власт. В един момент решиха, че разполагат с такъв финансов ресурс, че не искат да обслужват повече тези, които са ги създали, а искат своя власт. И си я купиха през Борисов. Ако върнете лентата през 2001 година и видите как беше инфилтриран от подземния свят във властта, неговото развитие нататък, медийният конгломерат, който беше купен да го обслужва - всичко това ако се припомни ще видите, че моето изречение е абсолютно точно. И именно този мутренски елемент на властта създаде безкрупулната корупция, която имаме днес. Защото това е един кръг от хора, които страшно много обичат европейските пари, но мразят европейските правила. Те казват: давайте ни парите от Брюксел, пък ние ще ги харчим, както знаем. Затова България е най-корумпираната държава в Европа и с най-нисък стандарт на живот, с най-ниски доходи и най-бедна. За 10 години членство в Европейския съюз /това е периода точно на управлението на ГЕРБ/, страната получи над 35 милиарда евро! Къде са тези пари? Някои казват: абе, все пак построиха нещо! Дайте да видим какво построиха и какво откраднаха? Защото откраднатото е много повече от това, което построиха. Връщам се към началото на въпроса и то е много важно. По време на управлението на Борисов българските институции бяха тотално обезличени, превзети от назначени протежета, които са зависими от този кръг. И да не работят институциите, техните действия нямат никакво значение, защото трябва единствено да обслужват този режим. И именно, овладяването и тоталният контрол върху институциите води до тази безцеремонна безнаказаност. Те не се притесняват от нищо, защото знаят, че ще бъдат проверявани от тези, за които работят.

-    Цветан Цветанов пътува до САЩ. Според вас, дали това е воаяж за инструктаж или за блокаж от инструкторите? Как мислите?

-    Не, нито едно от двете, просто е една разходка. Аз знам за тези конференции, които се правят на шест месеца и там не можеш да чуеш нещо кой знае колко ново. Не знам дали не беше скоростно организирано, за да се махне в момента на скандала. Но не спасява нищо.

-    Съвсем наскоро всички партии в Европейския парламент гласуваха замразяване членството на Фидес - партията на унгарския премиер Виктор Орбан в редовете на ЕНП. Трябва ли да очакваме подобен знак за ГЕРБ, още повече, че запознати твърдят, че тукашните перстъпления са в пъти повече от Унгария?

-    Аз бях на Асамблеята на ЕНП. От България бяха две партийни делегации - от ДСБ и от България на гражданите. Другите две партии - ГЕРБ и СДС не изпратиха партийни делегации, което е показателно. В България по темата Орбан, ГЕРБ и СДС не вземат отношение. А това е изключително важен въпрос за Европа и за евроинтеграцията като цяло, защото управляващата партия на Европейския съюз предприе действия срещу Орбан, заради редица грубо погазвани принципи на демокрацията. А тук мълчат двете партии от ЕНП, защо? Защото между режима на Борисов и режима на Орбан има много прилики, да не кажа, че почти няма разлики. И именно, това е причината да се мълчи и медийната машина на властта да не разнищва този въпрос, защото ще цъфнат тези прилики и хората ще си задават въпроса: защо ЕП е подгонила Орбан, а си мълчи за Борисов? Нека да изчакаме порцеса на развитие. Ръководството на Европейската партия се опита чрез един компромис да задържи положението преди европейските избори, за това Орбан не беше изключен, а му бе наложена по-леката мярка - замразяване на членството. Но беше назначена специална комисия, оглавена от бившия председател на Европейския съюз господин Ромпой, която ще докладва дали има промени в партията на Орбан. Тоест, проверката не е завършена. Тук ще кажа нещо, което съм го казвал, но е много важно да се повтори. Ние, българите, имаме много голямо основание да искаме наказване на Орбан. Защото освен всичко друго, погазвайки върховенството на правото, Орбан даде политическо убежище на бившия премиер на Македония Никола Груевски, който е осъден от собствената си страна и трябва да отиде в затвора. Това е най-големият българомразец през последните десетилетия, човек който изсипа милиарди в центъра на Скопие, за да краде българска история и се опита да македонизира нашите герои от национално-освободителните борби в Македония. Ами само заради това цяла България трябва да поиска изключването на Орбан. Това е тежък удар срещу българския патриотизъм. И къде са българските патриоти, питам аз? Къде са консерваторите на Борисов, които защитават традициите? Мълчат вкупом. Защото, ако вдигнат глас срещу Орбан, това означава, че трябва да вдигнат глас и срещу Борисов.

- Ще се окаже, че ДСБ е единствената партия, която Борисов не успя да сложи на търговския тезгях, или сложи за кратко.“Особена“ информация ли ви предпази да скочите в Ноевия ковчег на ГЕРБ, ген. Атанасов?

-Не. Ние се опарихме и, както се казва, парен каша духа. През 2014 година, като част от Реформаторския блок и в резултат на очакванията на българското общество, ние дадохме подкрепа на Борисов с очакване, че ще бъдем коректив на ГЕРБ и на режима на Борисов. Съвсем в началото се разбра, че не можем да изпълняваме тази функция. Спомняте ли си тогава какво се говореше? Че Борисов се е променил. Опарихме се и се отказахме от властта. Тук искам да подчертая нещо много важно. В българската политическа история са много малко случаите, когато някой се е отказвал доброволно от властта. Всички, като се докопат до кокала, държат до край. Вижте ги сега патриотите! Не могат да се понасят, плюят се постоянно, а в същия момент са там, не напускат властта. Ние, през 2015 година, заедно с Христо Иванов подадохме оставка, макар че той можеше да е министър, а аз - председател на вътрешната комисия в Парламента. Направихме го в знак на протест срещу нежеланието на Борисов да реформира основно съдебната система и като знак към обществото, че този човек е тежко зависим. И че единственото решение на казуса „Борисов“ е неговото отстраняване от властта.

-    Чуват се гласове, че именно от вас, от Демократична България, е тръгнало апартаментното разплитане. Питам ви директно - имате ли взривоопасна информация за управляващите, която ще пуснете преди вота?

-    Аз имам профила на човек от службите, генерал съм и знам, че винаги моят образ е свързан с някакви дълбоки конспирации .Аз имам информация, че всичко това се случва, но нямам пръст в целия този скандал. Не е въпроса тук да се търси конспирацията, а да се търси истината. И да се носи отговорност за нея.

-    Но и посоката на информацията е важна, да ви контрирам, защото не е без значение  дали това е вътрешнопартийна разработка или задокеанска?!

-    Според мен, нито едното, нито другото. Макар че тук е интересно едно друго обстоятелство. За около месец основните претенденти да бъдат наследници на Борисов - Цветанов и Горанов, бяха ударени апартаментно. Не знам, не знам...

-    Пак се налага класическата питанка – кой?

-    Не мога да ви кажа и не бих искал да създавам спекулации. Въпросът е в това - истина ли е всичко, което се публикува и коментира и кой ще носи отговорност? "Компромат" има различни значения. Едното е, да бъде съчинена някаква неприятна информация и публикувана. И другото значение е да бъде публикувана истинска информация, която компроментира някой. Аз мисля, че тук сме във втората хипотеза и въпросът е за отговорността. Не може с оттеглянето на Цачева да си измият ръцете. Проблемът не е в апартаментите и техните цени. Проблемът е, че това е класически случай на промяна на законодателството, в интерес на един икономически субект, с когото в последствие властниците сключват такива изгодни сделки. Тук се стига до висшия орган на държавната власт - парламента, и да минат само с оставката на Цецка Цачева, Бойко Борисов ще има много здраве от арменския поп!

-    Как виждате края на Борисов?

-    Отдавна казах нещо, което смятам, че е изключително разумно, а хората от последния етаж на властта са замаяни и не могат да го разберат. Най-разумният ход на Бойко Борисов е да се оттегли от властта и от политиката. Той е тежко амортизиран и е вреден за българското общество и за държавата. Егоистично погледнато той е вреден и за преконфигуриране на дясното пространство в България. Защото той и ГЕРБ се занимават постоянно с това - да мачкат всяка една алтернатива, за да може този корупционен модел да продължи да работи и да съществува. Накрая ще стане така, че заради упоритост да държи властта на всяка цена, ще ни докара на власт комунистите. Аз му предложих много отдавна, ние добре се познаваме, да се оттегли от политиката, за да отпуши политическата система, тя да се промени и България да тръгне напред.

-    Много гласове го съветват така, но защо не го прави? Страхът за живота му ли надделява или алчността да трупа още и още?

-    Страхът от това да не му се потърси отговорност. Той много добре знае как е упражнявал властта, какво е правил. Аз ще ви дам няколко примера -   историите с „двете каки“, „Ваньо Танов“, „Мишо Бирата“. Има такива случай, които са много прости за разследване и ще го вкарат в затвора .Страхът от търсенето на отговорност го кара да държи властта на всяка цена. Но както знаем, няма вечно зло, нито вечно добро в природата. И понеже той много обича Тодор Живков, нека си припомни най-новата история!
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.