Бившият министър е получил нова служба в деня, в който заявяваше, че не отговаря на глупави въпроси за бъдещата си месторабота в Черноморската банка, пише "Барикада".

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски е бил предложен официално от правителството за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) още на 20 септември. Кандидатурата му е били издигната от бившите му колеги в кабинета „Борисов 3“ по странен и непрозрачен начин, поне що се касае до публичността на решението. Нещо повече – още в същия ден Московски получи въпрос за подобно развитие на нещата, но възмутено отказа да отговори.

За новината се разбира днес от прессъобщение, публикувано от Министерството за финансите, в което пресцентърът на Владислав Горанов съобщава за среща между министъра и шефа на ЧБТР, на когото е била представена кандидатурата на Московски, въпреки че у нас нямаше никаква официална правителствена информация за подобно решение. Във въпросното пресъобщение се посочва:

„Финансовият министър представи Ивайло Московски, чиято кандидатура за вицепрезидент „Операции“ на ЧБТР беше одобрена с решение от българското правителство на 20 септември и ще бъде разгледана от Борда на директорите на Банката през ноември 2018 година. Министър Горанов изрази убедеността си, че със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество.“

За подобно развитие съобщиха първи от OFFNews на 17-ти септември, а информацията беше споделена и от „Барикада“. Три дни по-късно, именно на 20-ти септември, беше гласувана оставката на Ивайло Московски в Народното събрание. Изглежда още същия ден вече бившият министър е издигнат за нов пост.

Нещо повече – на 20-ти септември не е имало заседание на Министерския съвет и най-вероятно решението за новия приятен пост на Московски е взето „на подпис“, а в системата за правна информация на кабинета такова решение засега не фигурира.

„На глупави въпроси не отговарям!“

Любопитна подробност е, че минути след гласуването на оставката и вероятно минути преди да бъде предложен за вицепрезидент на ЧБТР, Ивайло Московски отвърна в парламента на въпрос на „Барикада“ и „Канал 3“ относно бъдещата му месторабота, че „на глупави въпроси не отговаря“.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните-участнички в Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона, уточняват от финансовото министерство.

Оперативното ръководство на ЧБТР се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните-членки. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери. Членството ни в Банката дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ѝ ресурс, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация. Проектите в България, финансирани от ЧБТР от основаването ѝ, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността на банката в страната с финансиране на проекти 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.