След "предишните управляващи мразеха бедните, ние ги обичаме", сега се е засилил с обещания да вдига минималната работна заплата на "50% от средната, което е 900 лв." Това са точните му думи, коментира икономистът Георги Вулджев.

Първо, Василев не знам дали не е запознат с данните или просто не може да смята, но според месечните числа на НСИ, 50% от средната заплата в момента би било 850-860 лв. Но както и да е, не е това важното дори.

Важното е, че това е безпрецедентно и безумно увеличение на МРЗ, особено в настоящите обстоятелства. България е изправена пред съществен икономически шок. Ключови търговски партньори като Германия, а може би и целия ЕС, са на път да влязат в рецесия. Ние също сме изправени пред риска от ако не спад, то поне стагнация на БВП догодина.

В такива макроикономически условия пазарът на труда трябва да е възможно най-гъвкав, за да е способен адекватно да се адаптира към ситуацията. МРЗ трябва да стои замразена или дори да се намали или поне диференцира по сектори/области догодина, а не да се вдига с близо 30%!

С подобно рязко вдигане на минималната заплата в тези условия рискуваме осезаем ръст в безработицата и/или увеличение в размера на сивата икономика (особено вероятно в България), което от своя страна би влошило данъчните приходи и бюджетния дефицит на държавата би набъбнал още повече.

Освен това самата идея за ниво на МРЗ да се таргетира средната заплата е глупава от гледна точка на чиста статистическа логикат. Средната стойност е много чувствителна спрямо екстремни стойности в единия или другия край на дистрибуцията.

В случая на дистрибуцията на заплатите, високите екстремни стойности имат много по-голямо влияние. Защото горен лимит на възможните заплати теореточно няма, но долен има - по дефиниция една заплата не може да е 0 лв. или по-малко.

Съответно много високите заплати, които се взимат от много малък брой хора, дърпат нагоре средно аритметичната величина, т.е. средната работна заплата. По-правилен статистически индикатор в случая е медианата - централната средна величина, на равно разстояние от най-голямата и най-малката стойност на дистрибуцията. Тя не се влияе от необичайно високи или ниски величини.

Ако се водим по средната величина при определянето на обща МРЗ на национално ниво рискуваме абсурди от типа на това нейната стойност да стане по-висока от заплатите, които понастоящем взимат повечето работещи в по-изостаналите региони на страната. Което рискува или да вкара много от тези хора в безработица или да ги избута в сивия сектор.

Не знам дали Асен Василев просто не е наясно с всичко това (съмнявам се), или целенасочено ползва безотговорна реторика по темата. Което и да е - няма значение, все е вредно за качеството на икономическата политика в България.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.