Под видимия пласт на българските политика и бизнес
Интервю на Явор Стаматов с Андрей Райчев и с Илиян Василев в предаването „Неделя 150“
„Дума не може да стане, че България е управлявана от олигарси. „Видимите олигарси“ периодично излизат на сцената и си правят илюзии, като се опитват да придобият политическо влияние… Васил Божков никога не е опитвал да взима властта, да прави медии и партии, но много повече сеир ще достави на българския народ, отколкото да извлече полза от това“. Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според анализатора Илиян Василев „в момента виждаме смяна на хората отгоре“:

„Г-н Божков не е в епицентъра на събитието, а това са властови структури, които са зад кадър и прокарват отново проекта „Мултигруп“, за да могат да държат властта по-силно и независимо от демократичния процес. Това започва от 2014 година, когато беше атакувана КТБ. Наследниците на Илия Павлов – Доган е политическият говорител на тази мощна групировка и Пеевски, който се захвана с изграждането на този модел и първото ниво беше да овладее банка и да стане много богат. Той го направи през фалита на КТБ. Овладяха след това съдебната система, прокуратурата е тотално овладяна, овладяха и медиите“.

По думите му, „ако някой си мисли, че историите с държавни компании се правят в името на ниските цени за потребителите, е пълен наивник“:

„Претенцията, че цените ще бъдат по-ниски, е функция на илюзията, че държавното управление е по-добро… Да сте видели в голяма държавна компания да има строг контрол върху разходите? Идеята е да се завърши този модел и той да отпразнува окончателната си победа“.

В предаването „Неделя 150“ Райчев опроверга твърденията на Василев с аргумента, че Пеевски е загубил от удара срещу Божков.

Това, че Пеевски наследява Илия Павлов, е смехотворно“.

Според него много хора се държат в затвора и защото не могат да ги осъдят, ги държат по обвинения:

„98% от обвиненията на прокуратурата завършват с осъдителна присъда, тоест, има почти пълен съвпад между прокурорско и съдебно решение. Това е обезпокояващо, защото прокуратура има прекалено много власт и взима дела, които е сигурна, че ще спечели“.

Илиян Василев подчерта, че проблемът с контрола върху кешовите потоци е ключов за разбирането на процесите сега:

„Проблемът е да не се допуснат хората с тези средства да ги насочат към конкурентни проекти“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.