„Трима журналисти с лаптопи разклатиха цялата държава (визирайки Биволъ - бел. р.) и разкриха корупция за стотици милиони! 
Записът от камерите по делото Иванчева е показателен и със сигурност ще бъде коментиран в съдебна зала.
Имаме правосъдие разядено от тумор. Той трябва да бъде отстранен и правосъдната система да се изгради отново. Ние трябва да съдадем тази критична маса, а не да чакаме да ни я внесат от другаде. Нека да си извадим главите от там, където са завряни, и да ги ползваме по предназначение.
Изказването на Огнян Герджиков за главния прокурор определено мина всички разумни граници. Очевидно той е от другата страна на барикадата.“

Едно интервю за отровата в правосъдието и антидота. И неподражаемият правозащитник адв. Николай Хаджигенов...

-    Преди седмица ВАС потвърди решенията на двата състава на Административен съд - Перник, че задържането на журналиста от сайта Бивол Димитър Стоянов е незаконосъобразно. Това обаче мина почти некоментирано - кажете повече около тази самоволна мярка на МВР, господин Хаджигенов, и поредна присъда срещу България ли следва?

-    На първо място следва законова отговорност на държавата за вредите. Иначе, това, че мина тихомълком, е практика през последните години. Големите медии и всички останали не го забелязват, въпреки че именно Бивол са единствените, които правят истинка разследваща журналистика у нас, клатят любимата стабилност на правителството, показват  корупцията. Задържането им под стража тогава беше направено не само незаконно. Беше направено нарочно и на това трябва да се обърне внимание. Защото те свършиха това, което ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, както и цялото правителство покриват, както и цялостната си корупция. Всъщност, трима журналисти с лаптопи разклатиха цялата държава и разкриха корупция в нея за стотици милиони. Именно за това бяха задържани. А ако трябва да сме прецизни, още на първа инстанция Административен съд – Перник и по двете дела - на колегата, който представляваше Бивол, и на Димитър Стоянов, бяха отменени още там с решения. ВАС ги потвърди, въпреки че ако трябва да съм честен, такива невероятни глупости приказваха представителите на Върховна административна прокуратура и юристите от ОД на МВР - Перник, че ми идеше да си запаля дипломата на средата на залата, честно ви казвам! Принципно, тези дела са специфични. Лошото е, че след като приключим с незаконното задържане /до тук мина една година/, започваме да съдим сами себе си. Защото държавата съди данъкоплатеца за вината на Сульо и Пульо и на прокуратурата. Тоест, ние ще ги осъдим с триста зора, ще си съберем парите, но тези пари ще ги платим аз и Вие, няма да ги плати МВР. До ден днешен, откакто съм юрист, не съм чувал за регресен иск срещу виновен служител, какъвто ще да е. Другият пример в момента е Цветан Цветанов - само сумите от решенията в Страсбург гонят един милион.

-    Вие сте адвокат на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, която получи 20-годишна присъда за неполучен подкуп -  за още един вероятен бъдещ иск да поговорим – какво е състоянието й? Има ли насрочена дата за гледане на делото на втора инстанция и дали там ще бъде предоставен записът от видеокамерите, на който се виждат скандални неща, според  думите на самата Иванчева?

-    Още няма дата. Засега са обявили само състав, който ще разгледа делото. Трети път отказвам да обсъждам стратегията на защитата публично, но тъй като този запис вече бе показан по медиите, вече можем да го коментираме без проблем. Да, той ще бъде демонстриран в съдебна зала. Така или иначе това е ново обстоятелство.  Досега не сме били запознати, тъйкато, въпреки че имаше страшно много хора и медии, които са снимали, записът излезе чак сега. А той е показателен и ще бъде коментиран със сигурност в съдебна зала.

-    Смятате ли, че този запис ще носи основната тежест на доказателствата за невинност на Иванчева?

-    Ако трябва да сме честни, аз не очаквам нищо смислено от трибунала, наречен Специализиран съд, защото той е извънреден трибунал, не е истински съд. Така че, не очаквам нищо да се случи там. Да, ние ще се борим, ще направим всичко необходимо, но аз не очаквам там нищо да се случи. Самият факт, че председател на съдебния състав по делото е Ушев, е показателен. Истинско правосъдие ще получат евентуално от Върховен съд, което беше ясно от самото начало.

-    По повод избора на нов главен прокурор, бившият правосъден министър Христо Иванов  каза, че „президентът трябва да даде диагноза за състоянието на прокуратурата и тогава да се търси лечител“. Чухме ли тази диагноза?

-    Аз отказвам да се съглася и въобще да възприема идеята, че президентът трябва да дава каквото и да било. Първо, президентът е точно толкова компетентен, колкото е и един Бойко Борисов да бъде премиер. Камо ли пък да поставя диагноза. Аз малко съм изненадан от Христо Иванов, защото той самият би могъл да постави диагноза. Всеки един практикуващ юрист може да постави диагноза, а и всеки един гражданин, който е имал това съмнително „удоволствие“ да се сблъска с българската правосъдна система. И тя е само една: имаме правосъдие, разядено от тумор. Той трябва да бъде отстранен и правосъдната система да се изгради отново. Иначе няма как да стане. Каквато и фигура да сложат за главен прокурор, при положение, че се избира от компроментирани хора и органи, той ще е точно толкова компроментиран. И, ако Цацаров беше твърде силен и еманципиран, следващият няма да бъде толкова силен, но той ще бъде същият. Аз от години твърдя, че трябва наново да изградим правосъдието по нов начин и с нови правила, за да има правосъдие. Защото това, което имаме, не е правосъдие. Единствените хора, които говорим и се опитваме да крепим правосъдието все още живо, сме малцина адвокати и малцина съдии. Това е. Всички прокурори, следователи, цялото МВР, целият репресивен апарат работи срещу правосъдието.

-    Още едно честно мнение на ескперт по националната  сигурност – подп. Николай Марков, който смята, че следващият главен прокурор ще е същия като Цацаров и едва с избора на по-следващия нещата в съдебната система могат да се отпушат. Съгласен ли сте?

-    Да, сетих се, че е той, но не, не съм съгласен. Меко казано, това на мен не ми харесва. С този тип действия минаха тридесет години - това са три поколения. И е повече от половината ми живот. Чакаме да дойдат тези, онези, за да се промени нещо. Ние, хората, гражданите, трябва да променим това сега! Твърдях, че с бързи крачки вървим към Северна Корея, сега сме вече почти Северна Корея. Ако имаме още един Цацаров, ние ще сме Северна Корея. И тогава следващият главен прокурор няма как да е добър такъв. Тогава влизаме в хипотезата на пет века робство, защото сме безидеен, наведен и слаб народ. Търпяли сме пет века и сега продължаваме да го правим. Ако чакаме по-следващия мандат и аз, и Николай Марков, може да не сме живи, защото и той и аз сме горе-долу на едни години.

-    Тук може би не става въпрос за търпимост, а за узряването на механизми, на енергия, на критична маса,  която да отпуши съдебната система?

-    Откъде ще дойдат тези механизми? Ей така, от само себе си ли? Ние трябва да създадем тази критична маса, а не да чакаме да ни я внесат от другаде. От къде ще е? От Китай, от Турция? Нека да си извадим главите от там, където са завряни, и да започнем да ги ползваме по предназначение.

-    Как ви звучат думите на бившия служебен премиер Огнян Герджиков, че следващият главен прокурор трябва да е като Сотир Цацаров? И тук ли опираме до диагноза, господин Хаджигенов?

-    Как да ви кажа?...Огнян Герджиков е очевидно слаб и очевидно е от другата страна на барикадата. Подобна невероятна глупост, изречена от него, който е не просто юрист, а е преподавател на поколения студенти по право – това е фрапиращо недоразумение. Но от моя страна е такова. От негова е съвсем умишлено направено. Оставям на всеки един да прецени: защо Герджиков е казал такава глупост? Аз бих му задал един единствен въпрос: Кой е успехът на Цацаров? Нямам предвид успешното му опазване на корупцията у нас. Това изказване определено мина всички разумни граници.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.