Зам.-главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатурата му беше внесена днес на второто поред заседание на Пленума на ВСС, посветено на номинациите за нов главен прокурор.

Ето как се прие сред някои от инфлуенсърите във Фейсбук номинацията:

Проф: Велисла Минеков:

"Изборът на Гешев би било далеч по-страшно събитие от избора на Пеевски за ДАНС....
Възможно ли е гражданската съвест да напусне зимния си сън?"

Николай Хаджигенов:

"Мда, какво чакате още, Вазелин?"

Любо Кольовски:

"СЕМ безусловно подкрепя кандидатурата на Гешев за поста главен прокурор, тъй е като е фотогеничен и добре се справя с брифингирането и пресконферирането. Има и впечатляващ ланец, което е предимство в надпреварата."

Соня Колтуклиева:

"Ако правосъдният министър не предложи кандидат за главен прокурор - значи премиерът е зависим от Пеевски.
Надявам се президентът Радев да стори всичко в рамките на конституционните му правомощия, за да не бъде белязан първия му мандат с втората българска прокурорска джамахирия!"

Румяна Ченалова:

"До един министър-председател, на когото се провиждат хакерски атаки през микровълнови печки, много добре би стоял Главен прокурор, който сравнява работата по наказателно дело с полет на космически кораб с дизелово гориво до Луната.
Отдавна, обаче, сме в 21 век и подобни явления и субекти нямат място в бъдещето на България. Вече ни се подиграва не само Европа...

Имаше три дни за номинации на Главен прокурор.
Първа дата - още текат уговорки. Втора - обща номинация от всички, за да няма други предложения /всеки от прокурорската колегия може да участвува само в една номинация/.
Министърът на правосъдието, разбира се, няма да номинира.
По закон няма друго лице, което да може да прави предложение.
Сега ще тръгнат  "преговори" с верните от съдийската колегия, за да се осигурят 17 гласа за избора на Гешев.

Ето това е диктатура в действие.

Ако и сега не се събудим, по - добре да умираме..."

Весислава Танчева:

"Кой викаше, че ако направят Гешев Главен прокурор ще си спомняме за Цацаров с носталгия?
Ами пригответе си кърпичките за носталгични сълзи...
Или помогнете да изберем някой наистина свестен!"

Методи Лалов:

"Въпреки че не вярвах, че ще посмеят да направят Гешев главен прокурор, а ще изберат някой, който не е влизал в обществения фокус (както направиха с Георги Чолаков), което е все същото, в тази номинация има дълбока логика. Защото мнозинството от българските граждани многократно показаха, че могат да преглътнат всяко безобразие. Затова държавата не е на гражданите, върховенство на правото у нас няма, имаме фасадна демокрация, а почтените професионалисти не са харесвани от властта."

Десислава Иванчева:

"Някой изненадан от тази номинация? Изненадата е само една, всички анализатори вещаеха, че ще има поне още една номинация за главен прокурор, от кумова срама, за пред обществото, че има плурализъм, но Гешев е пpeдлoжeн от цялaтa Πpoĸypopcĸa ĸoлeгия – 11 чoвeĸa зaeднo cъc Coтиp Цaцapoв. Тоталитаризъм на макс, само това мога да добавя. Ако с това признаваме, че в цялата държава няма друг подходящ човек за главен прокурор и Гешев е най-доброто, значи сме стигнали много под дъното."

Даниел Божилов:

"След като Гешев преди месец обяви, че кампанията за наследството на Цаци ще е много мръсна и много магистрати ще се купуват явно Шиши е развързал кесията и му е купил 11 броя, че да го прави наследник."

Арман Бабикян:

"Хора, дали да не остане Цацаров до живот, че както върви....."

Христо Комарницки: 

"Не разбирам защо ви изненадва толкова тази „новина”. Това е ПРАС ПРЕС от 12 юни, брой 53."

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.