"Хората ни по места не са повлияни от "Апартаментгейт" и са много мотивирани. Оценката си ще дадат на местните избори." Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния й щаб Цветан Цветанов пред Канал 3, пише "Епицентър". 

"Пожелавам успех на всички които участват на тези избори. Нека да имаме една истинска и европейска кампания. Нека да покажем какви са възможностите за България когато избират 17 евродепутати в еропейския парламент. Аз съм сигурен, че политическа партия ГЕРБ ще постигне победа. Нека всички да защитават националните интереси. Надявам се да намерим общи теми по които можем да консолидираме всички 17 евродепутати, независимо кой от кое политическо семейство е", заяви Цветанов. 

"Всичко ще зависи от 26.05. Ние залагаме на почтената кампания, затова и нашите срещи с нашите структури започнаха. Нашите кандидати за евродепутати ще направят всичко възможно, да направят срещи и с хора по определени браншове и бизнеси, които имат пряко отношение с това да се защитават техните интереси в европейския парламент и европейската комисия. Надявам се, че всички 17 евродепутати ще припознаят някой от приоритетите на държавата за да бъдем консолидирани и заедно", добави в заключение Цветан Цветанов.

Междувременно „Апартаментгейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”. Скандалът „Апартаментгейт” с евтините или непълно декларирани жилища на властта удря по ГЕРБ, като може да доведе до загуба на евроизборите, а освен това има риск и да провали опитите на премиера Бойко Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Това се посочва в материал на „Файненшъл Таймс”, посветен на основния политически сюжет у нас преди евровота.

В публикацията се посочва, че обществото е било „шокирано” от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата им. Изброени са оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и двамата зам.-министри, които „отричат да се извършили нещо нередно”, както и ситуацията с шефа на „Антикорупция” Пламен Георгиев, посъветван от премиера да излезе в дълъг отпуск по време на проверката на терасата му.

Авторитетното издание отбелязва, че всички нередности са станали публично достояние, благодарение на Антикорупционния фонд, поредицата разследвания на bTV и публикации в „Биволъ”.

„Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че вероятно правителството ще преживее тази криза. Този скандал няма лесно да бъде забравен – той докосва всеки българин. Хората могат да сравнят финансовите възможности директно с тези на лидерите, като така виждат колко огромна е пропастта”, коментира пред „Файненшъл Таймс” д-р Моис Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.