Получихме официално писмо от ИВСС, с което ни уведмяват, че има образувана проверка срещу зам.-главният прокурор Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ за неговото отстраняване и за да се даде ход по същество изискват от нас допълнителна информация в три дневен срок, съобщават на сайта си от гражданското сдружение

Ето какво още пишат от БОЕЦ:

 

По същият начин преди две години ИВСС се опита на „смачка“ сигнала на БОЕЦ за ЦУМгейт срещу Цацаров, но тогава успяхме в срок да отговорим на писмото им и проверката бе извършена.

ИВСС се опитва с административни и процедурни трикове да осуети проверката, като изисква от нас да им предоставим трите имена и адресите на упоментите лица – Гешев, Ваклин, съпругата на Гешев, съдружника на Ваклин, който е бизнес партньор на жената на Гешев, както и да им дадем информация за това, „как точно жената на Гешев му е влияела“. Както и да посочими кога точно и по какъв начин се е случлило това „влияние“.

Припомяне, че на 17.05.2019г. БОЕЦ внесохме сигнала след публикация на сайта „Фрогнюз“ заради бизнес връзките на жената, с която съжителства Гешев, със съдружника на Александър Ваклин – главен свидетел по делото „Иванчева – Петрова“, в което дело Гешев бе активно действаща фигура. Това е втори сигнал на БОЕЦ срещу Гешев, след като миналата година сезирахме институциите за бруталните действия на прокуратурата и КПКОНПИ при ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Сигнала бе внесен и в прокуратурата, защото разкритите зависимости и връзки вкарват Гешев в хипотеза на конфликт на интереси, които обстоятелства той е длъжен по закон да декларира в хода на досъдебното производство, в което бе активна страна.

Утре (вторник) спазвайки законовият срок БОЕЦ ще представим на ИВСС изискваната от нас информация. за това, „как точно жената на Гешев му е влияела“ може сами да проверят, нали проверката е за тази цел!

Тази проверка е изключително важна! Защото за разлика от Цацаров, който е на избираема позоция, Гешев е на назначаема длъжност и БОЕЦ изрично изискваме от ИВСС неговото отстраняване поне до приключване на проверката! А задействането на тази процедура е в правомощията на ИВСС. Ще е интересно зависимите от мафията институции как ще изперат за пореден път слугата на своите господари. 

БОЕЦ внесохме сигнал и срещу Цацаров до ИВСС след разкритията на Биволъза #АпартаментГейт и „дарените“ и закупени на нереалн ниски цени имоти от главният прокурор. И двата сигнала след това бяха входени и в  Народното събрание и по-конкретно до парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу Сотир Стефанов Цацаров – главен прокурор на Република България и Иван Гешев – зам. главен прокурор на Република България за тяхното отстраняване заради извършени престъпления от общ характер и действия уронващи престижа на съдебната власт! Тепърва предстои развитие и по тези сигнали!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ! Междувременно заведохме 6 дела във ВАС срещу решенията на ЦИК за заличаването на Пеевски и Карадайъ от списъка на избраните за евродепутати!

ЦИК фалшифицира списъка на избраните за евродепутати, разкриват от БОЕЦ в друга публикацията на страницата си

В ход е изборна измама и манипулицаия, която подменя резултатите от изборите и вота на избирателите!

След цял месец битка на БОЕЦ срещу незаконната кандидатура на Делян Пеевски заради липсата на уседналост, всички институции – ЦИК и ВАС се опитваха да ни убедят колко важен за българската демокрация е Пеевски и как неговото участие в изборите отговаря на всички законови изисквания!

Веднага след изборите обаче сме свидетели на действия на Пеевски, Карадайъ и ЦИК, които нямат нищо общо със законността! Двамата избрани за депутати на първите две места от листата на ДПС – Пеевски и Карадайъ подадоха Заявления до ЦИК да бъдат заличени от списъка на кандидатите и със свои решения 451-ЕП и 452-ЕП от 30.05.2019г. ЦИК уважава жалбите им и обявява с друго последващо свое решение следващите в листата на ДПС за избрани за евродепутати! БОЕЦ сме категорични, че тези решения на ЦИК са не просто неправомерни, те са нищожни! ЦИК няма право да подменя вота на българските избиратели и да обявява за избрани други лица!

 

Българското изборно законодателство не предвижда ЦИК да заличава избрани представители, нито да ги замества със следващите в листата.

ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Абсолютно недопустимо и в разрез с демократичните принципи и българското и европейското законодателство е ЦИК да издаде удостоверения на неизбрани кандидати по силата на тяхното желание и заради отказ на други да влязат в пълномощията си.

По същество, това представлява подмяна на вота на избирателите и брутално опорочаване на изборите, както и престъпление от общ характер, включително фалшифициране на изборен процес и резултати.

Според ИК и европейските директиви, избраните депутати в ЕП могат да депозират своите откази само пред съответната институция, за която са избрани, в случая – Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче, избраните за членове на ЕП трябва да напуснат постовете си в националния парламент, поради несъвместимост на двете позиции.

Вместо това Пеевски и Карадайъ искат от ЦИК да ги заличи от списъка на кандидатите, като си оттеглят съгласието за участие в изборите и то след като изборите вече са проведени! Искат да се откажат от правото си да бъдат избрани, което съгласие сами са депозирали писмено пред ЦИК след като вече са избрани. Искат да се откажат от ПРАВО, КОЕТО ВЕЧЕ СА КОНСУМИРАЛИ! 

На 30.05.2019г. БОЕЦ внесохме Сигнал до ЦИК във връзка с казуса, но Комисията в нарушение на ИК не разгледа нашият сигнал, не се произнесе по него и не го вписа в регистъра на жалбите и сигналите!

Въпреки това на 01. и 02.06.2019г.  спазвайки законовия срок БОЕЦ внесохме 6 жалби до Върховният административен съд срещу решенията на ЦИК да заличи Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от списъка на избраните за членове на Европейският парламент!

В мотивите на обжалваните решения се сочи, че според ЦИК подаденото от Делян Славчев Пеевски (за Карадайъ казуса е идентичен) заявление представлявало оттегляне на съгласието на кандидата за участие в изборите, дадено по чл.365, ал.1, т.3 от ИК. Подобно тълкуване считаме, че не намира законова основа.

Цитираната от ЦИК разпоредба на чл.365, ал.1, т.3 от ИК е ситуирана в раздел V „Регистриране на кандидатски листи“ в глава XVII и касае действията на кандидатите по подаване на заявление – декларация за регистрация за участие в изборите. В Избирателния кодекс не се урежда възможност за оттегляне на вече дадено съгласие за регистрация за участие в избори.

Но дори да се счете, че това заявление е отегляемо, то оттеглянето не може да се извърши СЛЕД събитието, за което съгласието е дадено – провеждането на изборите. Делян Славчев Пеевски е подал такова заявление и въз основа на него ЦИК го е регистрирала в кандидатската листа на ДПС, под пореден номер втори в листата. На 26 май 2019г. изборите за членове на ЕП бяха валидно проведени, а Делян Пеевски ИЗБРАН за депутат. С решение №447-ЕП/29.05.2019г. ЦИК обяви окончателните резултати на проведените избори, като зачете волята на избирателите и обяви валидно подадените бюлетини за всяка една от партиите/коалициите/независимите кандидати, както и преференциите за всеки един от кандидатите от листите. След като ДПС получи 323 510 гласа, кандидатската листа на партията /№20/ получи ТРИ МАНДАТА, като единият от тях е за Делян Славчев Пеевски – вторият по пред в листата и втори по преференциални гласове в листата. Задължение на ЦИК е да определи избраните кандидати съобразно разпоредбата на чл.386, ал.1 от ИК – според броя на получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането на кандидатите в съответната листа

Правомощията на ЦИК във връзка с изборите за Европейски парламент са ясно разписани в разпоредбата на чл.57 от ИК и в тях не се визира зачитането на откази на вече избрани депутати и заличаването им от кандидатската листа.

ЦИК се опитва да ни убеди, че Делян Пеевски е възможно да се откаже от права, от които вече се е възползвал. Сама по себе си такава правна конструкция е невъзможна,

Несъстоятелността на взетото решение на ЦИК изхожда и от самите мотиви на комисията. В тях се сочи, че е постъпилото заявление от Делян Славчев Пеевски с искане той ДА НЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ЧЛЕН НА ЕП. Ако в действителност подобно е заявлението на кандидата, доколкото не сме се запознали с него, то категорично е различно и със сигурност не обратно по смисъл и съдържание от предхождащото го СЪГЛАСИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ, дадено с писмената декларация по чл. 365, ал.1, т.3 от ИК. Ето защо, отказът не може да санира последиците на даденото съгласие.

ЦИК няма правомощия да подменя вота на българските избиратели, без значение желанието на вече избраните кандидати. Намираме, че решение № 452-ЕП/30.05.2019г. на ЦИК е нищожно, издадено извън компетенциите на комисията. Абсолютно недопустимо и в разрез с основния принцип на пряката демокрация е ЦИК да заличава лице от кандидатската листа на партия. В обема на компетентност на ЦИК не е включено подобно правомощие. Законодателят е регламентирал единствено „заличаване на регистрация“ по реда на чл. 142, чл. 145 и чл.369 от ИК при осъществяване на точно определени условия, които в конкретния случай не са налице и то заличаване преди провеждане на самите избори Никъде не се регламентира възможност за заличаване на регистрация (на кандидат, коалиция и пр.) след провеждането им. Само за аналогия, разпоредбата на чл.145, ал.1 от ИК дава възможност коалиция да поиска заличаване на регистрация за участие на избори не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Смисълът на закона е ясен – не се допуска злоупотреба с права.

БОЕЦ категорично считаме, че депозираното заявление на Делян Славчев Пеевски представлява дръзка злоупотреба с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 452-ЕП/30.05.2019г. на ЦИК, с което то се зачита, нарушава Конституцията на Р. България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Гласувалите на проведените на 26 май 2019г. избори, а и всички граждани на Р. България, се оказваме заложници на капризите на Делян Славчев Пеевски.

ЗАКОННАТА ПРОЦЕДУРА Е СЛЕДНАТА:

ЦИК са длъжни да обявят списъка на избраните за евродепутати според изборните резултати и да им връчат удостоверенията. На тези от тях, които са и депутати в Българският парламент трябва да им бъдат прекратени правомощията в НС заарди невъзможност по закон да съвместяват двете длъжности. Едва след това, в качеството си избрани за евродепутати те могат да подадат Заявления до ЕП (единственият компетентен орган в случая) да бъдат освободени и едва след това ЦИК обявява следващите в съответната листа за членове на ЕП. След като бъдат освободени от ЕП нямат право да се върнат в Българският парламент. 

Пеевски и Карадайъ трябва да напуснат българският парламент, като избрани евродепутати и поради невъзможност да съвместяват двете длъжности. И след това, ако искат могат да напуснат и Европейският парламент, без право да се завърнат, като депутати в Народното събрание на България. Това е положението.

БОЕЦ ще внесем и Жалба до ВАС срещу решението ан ЦИК с което обявяват списъка на избраните за евродепутати и в който списък са включили заменките на Пеевски и Карадайъ, които никой не е избрирал за нищо. И ако ВАС не уважи жалбата ни ще обжалваме в цялост изборните резултати – списъка на избраните пред Конституционният съд на Репиублика България! В сряда (до тогава трябва да имаме отговори от ВАС)  БОЕЦ ще информираме ЕК, ЕП и централата на ЕНП, ПЕС И АЛДЕ за изборната фалшификация в България , за нашите действия и за заведените от БОЕЦ дела.

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина, категорични са от БОЕЦ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.