На тържествена церемония в клуб „Журналист“ на 11.11.2022 г. вечерта, Съюзът на българските журналисти (СБЖ) връчи своите Годишни национални награди на най-достойните сред достойните в професията. Водещи на събитието бяха журналистът Ивайло Диманов и поетесата Мария Радкова.

„Стана добра традиция в края на всяка година СБЖ да връчва своите високи отличия на най-добрите в гилдията през изминалите 12 месеца“ – така водещият на церемонията Ивайло Диманов откри вечерта на наградите. В характерния за него поетично-артистичен стил той направи равносметката на действителността по света и у нас чрез най-актуалните събития, позовавайки се на световни и нашенски медии. И с остроумни встъпления той даде старт на празника, белязал с ведро настроение и дълбоко нетърпение изпълнилите залата на клуб „Журналист“ – номинирани и гости на събитието.

Преди да обяви първите наградени, Ивайло Диманов вдигна градуса на настроението, казвайки, че за „всички онези номинирани, които, за съжаление, няма да получат награди, ще съм виновен аз, а за всички спечелили награди е виновен Управителният съвет“. Заедно с другия водещ на събитието – поетесата Мария Радкова, двамата представиха номинациите в различните категории.

„Добре дошли на нашия празник – връчването на Годишните награди на СБЖ“ . С тези думи председателят на СБЖ Снежана Тодорова откри церемонията по награждаването.

„Днес ще чуете имената на тези, които са предложени и номинирани от колегите в своите дружества и които след много сериозно обсъждане и голяма конкуренция бяха одобрени от Комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ, с председател Ивайло Диманов, и от Управителния съвет на Съюза. Имената, които днес ще чуете, са на журналисти, направили много за журналистиката, защото, както всички знаем, журналистиката е професия за хора с характер. Журналистите са тези, които отстояват истината с цената на жертви понякога от тяхна страна, а дори и със сериозни наказания. Те са честни и достойни хора, които за щастие съществуват и днес вие ще чуете имената им.“ – посочи още Снежана Тодорова.

Сред номинираните и отличените бе и журналистът от Поморие и издател на сайта Либерта.БГ Стоян Тончев, който получи Националното отличие на СБЖ – „Най-добър млад журналист“.

„Стоян Тончев от сайта Либерта.БГ – Поморие получава Националното отличие на СБЖ - „Най-добър млад журналист“, за неговата доблест и непоколебимост в търсенето и отстояването на истината и за поредица от разследващи материали, свързани с корупцията по Черноморието.
Стоян Тончев дойде специално от Поморие да получи своето отличие. Той е един честен журналист, който не се страхува да казва истината, каквото и да му струва това. Разследващата журналистика му донесе много неприятности. След зверско отношение на негови „герои“ лежа в болница, но той продължава все така смело да воюва за истината, независимо от заплахите и побоя, който му причинява мафията.
Честната и обективна журналистика не търчи подир победителите, нито клечи пред копанката в очакване да бъде нахранена. Честната и обективна журналистика воюва всеки ден за правото да каже истината, каквато и да е тя.
Честито отличие!“.

 Така водещият на журналистическото събитие Ивайло Диманов обяви наградата за журналиста от Поморие – грамота за „Най-добър млад журналист“, която бе връчена от председателя на СБЖ Снежана Тодорова.

„Благодаря на Съюза на българските журналисти за номинацията в категория „Най-добър млад журналист“ и за връченото отличие! За мен е щастие това отличие, защото е един от първите пъти, когато името ми се появява в друг контекст, а не като журналист в риск, както са ме посочвали на сайтовете си Council of Europe, Mapping Media Freedom, European Federation of Journalists (EFJ), ECPMF, СБЖ, АЕЖ и други световни и европейски организации за защита на журналистите. Сега получавам "отличен", а досега са ме "отличавали" само с бой и опити за убийство. Приемам наградата като висока оценка за моята работа.  – каза Стоян Тончев.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова го поздрави за отличието и му пожела нови творчески победи.

А ето ги и другите наградени по категории:

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика

Николай Конакчиев

Високото отличие Николай Конакчиев получава както за цялостната му дейност, така и по повод  80-годишния му юбилей тази година.

Кореспондент на централна медия в страната

Мартин Георгиев – „Златно перо“

Журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

Мария Петрова, в. “Марица“ -  „Златно перо“

Фотожурналистика

Красимир Стоичков - „Златно перо“

Операторско майсторство и графичен дизайн

Владимир Богдански, БНТ -  „Златно перо“

Печат

Екипът на в. "Марица", Пловдив - плакет

Радиожурналистика

Мая Щърбанова, кореспондент на БНР в Добрич – „Златно перо“

Телевизионна  журналистика

Проф. Минчо Христов, ТВ „Евроком“- „Златно перо“

Книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Дамян Обрешков за книгата „Журналистиката – моят живот“ -  „Златно перо“

Най-добър млад журналист (до 35 г.)

Александър Марков, БНТ - грамота

Айше Сали, БНТ - грамота

Стоян Тончев,  Либерта.бг - грамота

Специални отличия:

проф. Минка Златева - грамота

д-р Никола Терзиев, гл. ред. на сп. „Труд и здраве“  „Златно перо“

Николай Колев, ТВ „Евроком“ – „Златно перо“

Валентин Дишев, Радио Благоевград  „Златно перо“

Наско Начев, председател на пловдивското журналистическо дружество „Глас“ – „Златно перо“

Анжел Вагенщайн, за цялостната му дейност на публицист, писател и драматург, и във връзка с неговата стогодишнина -  грамота

Нери Терзиева, посмъртно, за цялостната й журналистическа дейност, за високия професионализъм, човеколюбие и неприкрита пристрастност към истината. - грамота

Към Годишните журналистически награди на СБЖ - тук.

Снимки: Радила Радилова

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.