"Скоро чух нещо, което приех за виц - че политическите инженери готвели малолетния внук на Симеон Сакскобурготски да ни управлява след десетина години. Днес, обаче, наблюдавайки мощното нахлуване на хората и идеите на НДСВ в политиките на ИТН, започвам да се замислям."

Днес лидерът на "Има такъв народ" представи проекта си за правителство. В изявлението му имаше едно изречение, което поставя въпроси, чиито отговори не са еднозначни.

ИТН няма да се коалира с никого и ще представи самостоятелно правителство. За да се случи, обаче, е нужно решение на НС със 121 гласа, т.е. - ИТН, ДБ, ИМВ и БСП .
Не ми се струва вероятно. Най-малкото, защото приоритетите на останалите партии са различни по съдържание и степенуване. Това означава отново служебен кабинет и избори.

Слави Трифонов противно на досегашното си поведение огласи проекто-кабинета си преди крайните резултати и получаване на мандат. Защо? За да даде време за обществен дебат? За да даде време на останалите партии да осмислят предложенията? Не мисля.
Приоритетите, които изброи, не ми се струват добре обмислени и стратегически значими. Те по-скоро са конкретни задачи, дори не цели. Тази бързина е показателна.

Дали това изявление веднага след изборите е послание към представените в парламента партии, че няма да влиза в договорки за министерски постове и има амбицията да управлява? Едва ли...
Това е ход в играта на политика, знак, че отново ще видим същото, като след 4 април.

Какво си спомних след обявените приоритети на ИТН?!

1.Концесии на автомагистрали

Договорът за магистрала „Тракия“ е сключен на 29 март 2005 г. между правителството на НДСВ и ДПС и българо-португалския консорциум „Магистрала „Тракия““ АД за доизграждане и отдаване на концесия на автомагистрала „Тракия“ за срок от 35 години.

Сключването на договора предизвика един от най-големите политически скандали в периода 2005 – 2006 г. в България. Основните причини за това са непрозрачността и липсата на търг или конкурс при определяне на концесионера, както и твърденията, че договорът е изключително неизгоден за държавата.

2. Подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция, защото само България не членувала там.

Соломон Паси

Активист в опозицията на движения за права и свободи (1985-1989). През август 1990 изготвя законопроект за присъединяването на България към НАТО. Паси е министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001 до 2005.
Министър Паси (2001-2005) успешно договоря поканата на България за членство в НАТО.
Д-р Паси изготвя парламентарна резолюция за присъединяването на България към ЕС (1990) и води преговорите и подписва Договора за присъединяване към ЕС през 2005.

Соломон е страстен привърженик на:

- ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯТА на ЕС;

- глобална мисия на НАТО и на глобализацията като цяло;

- разработването на национална правна рамка за изследване на космоса и е страстен привърженик на българското членство в Европейската космическа агенция.

В интервюто си пред в- к "МОНД" Слави Трифонов говори точно за федерална Европа, за НАТО и участието ни в ЕС. Днес конкретно ни запозна с идеите на НДСВ +ДПС от 2005 г. за концесиите на автомагистралите и мечтата на Соломон Паси /ДПС и НДСВ/ за космическата агенция.

НЕЩО НЕЯСНО?????

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.