Днес е 28 август – Ден на 13-те поименни безсмъртни българи! Трябва да утвърдим този Ден!

"Нашата история е в крайна необходимост да има не само Ден, но и Дом-светилище, защото народ без светилище е като дете без дом – ако не осъзнае тази необходимост, той ще вегетира. Но ние, българите, не сме предназначени за вегетация – предназначени сме за творчество!

Трябва да се обърнем към олтара на духовната потреба и историзма, който липсва в реалната сега българска действителност. Потребата е, докато не сме загубили посока, да върнем идеята за държава, да върнем динамиката на един народ, който е оставил в пътнината си твърде много култура на човечеството.

Снимка на Безсмъртни Българи Фондация.Храма на безсмъртните българи трябва да го изградим най-напред в сърцата си, които след това да намерят воля да дадат на ръцете право да зидат. Защото пораженство е да живеем без национална доблест и обидно е да нямаме идея за историзъм!

Историята оставя имена, но трябва първом да имаме идея, извикваща жертва! И точно с тази низа от имена на безсмъртните българи ние ще можем без чувство на неудобство да се търсим в историята и да оценим волята, че искаме да направим ново светилище. Домът на Безсмъртниците създава историзъм, а не само идея да правим признание!

Денят и Дом-светилището ще са нашият социален учебник на една бъднина – Културата на Мъдростта, която Небето ни е определило, и тези белязани сили, или синове, са отвоювали, за да ни бъдат урок. Тези личности не следват, а предварват живота – те не отразяват, а предричат! В гена на всеки един от тях бъдещето ще открие духовно родство!

Безсмъртниците нямат нужда от нашето поклонение – ние имаме нужда от тяхното присъствие!

Нека да бъдат спомняни тези личности – не за да бъде България определена в хилядолетия, а да създаде Нова култура, която ще надкрачи битнината на всички континенти!

Денят и Дом-светилището е идея не на възпоменанието, а на бъдещото творчество!"

Ваклуш Толев

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.