Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по искане и постъпила до него информация от вицепремиера и министър на МВР Бойко Рашков

В тази връзка бившият съдия и прокурор Румяна Ченалова коментира:

"Внесено е предложение за предсрочно прекратяване мандата на Главния прокурор на основание чл. 129 ал 3 от Конституцията. Моето предложение до парламента е:

Да бъдат допълнени разпоредбите на чл. 175 ЗСВ както следва :

С решението си за откриване на процедурата за предсрочно освобождаване ВСС отстранява лицето/ Главен прокурор и председатели на върховните съдилища/ от длъжност до произнасяне по искането с влязло в сила решение.

В случай, че при разглеждане на предложението се установи, че същото съдържа данни за извършено престъпление от общ характер, ВСС определя чрез жребий трима прокурори , които да извършат проверка, съответно образуват досъдебно производство, на които незабавно изпраща материалите.

Решението на Пленума на ВСС по искането за предсрочно освобождаване подлежи на обжалване пред ВАС по реда на АПК."

„На основание на чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт в качеството на министър на правосъдието правя предложение Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България.“

Това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов на пресконференция днес. „До мен, в качеството ми на министъра на правосъдието постъпи информация на 14 юли 2021 г. от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, относно допуснати нарушения от Иван Гешев в качеството му на главен прокурор на Република България.

След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебни задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, поясни Стоилов и допълни, че днес е насрочил заседание на ВСС за 22 юли 2021 г., в което предложението трябва да бъде разгледано като точка първа.

Министърът на правосъдието допълни, че е обобщил получените данни в мотивите на искането  в няколко групи причини, които ще представи на заседанието на ВСС:

„Става дума за разгласяване на досъдебни производства с използване на СРС, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други. Ограничил съм се само с това, което засяга конституционните основания по цитирания текст  - за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Позовавам се и на данни, които навеждат на нарушения на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати.“

Фрог нюз написа: 

Безпрецедентно! Шефът на МВР Бойко Рашков поиска от правосъдния министър Янаки Стоилов да внесе предложение във ВСС за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на 108 страници, Рашков посочва много причини за искането си. Прави впечатление, че всички са добре юридически подплатени. „Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“, са трите стълба, на които се позовава вътрешният министър.

„Бездействието на прокурорите в цялата страна, които могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор, е основанието да се обърна към вас, г-н министър. Вие сте представител на политическата власт, не  зависите от главния прокурор и можете да предложите на ВСС да възбуди дисциплинарно производство срещу него, на основание публично известните факти, които във всяка правова държава са достатъчни за освобождаването му от длъжност“, се посочва в документа на Рашков.  

В него се изтъква още: „Известно е, че прокурорите са подчинени на главния прокурор и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо, въпреки обществените очаквания, никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес“.

Бойко Рашков продължава с изреждането на мотиви: С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност, той /бел. ред. Иван Гешев/ урони престижа на съдебната власт и президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция. Това поставя въпроса дали нейните членове само привидно са на нивото на изискванията за висок професионализъм и нравствени качества. Същевременно основанията за търсене на отговорност от Иван Гешев са видими не само за юристите“.

Министър Рашков подчертава и един много важен факт: “Месеци наред, включително и сега, протестиращи българи в страната и чужбина искат оставката на Иван Гешев, което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие“.

Вътрешният министър прави сериозен анализ на практиката, наложена от Гешев, да се разгласяват данни от СРС-та по досъдебни производства. Дава за пример огласената комуникация между президента и главнокомандващия ВВС ген. Ц. Стойков, разговорите между бизнесмена Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов, както и чат-комуникацията между русенския предприемач Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов.

Според Рашков изнасянето на данни от СРС са насочени към политическото компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на Борисов и срещу самия главен прокурор.

„Етичните правила забраняват публични изявления или коментари, чрез които се създава впечатление за пристрастност и предубеденост, което Гешев знае, но не спазва. Презумпцията за невиновност е елемент на справедливия наказателен процес и е самостоятелно право, с което Гешев не се съобразява. Неговите изявления и тези на говорителя на Прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем“, допълва Бойко Рашков.  

Отделя се място и за нахлуването на прокуратурата в сградата на президетството с цел да се претърсят кабинетите на секретаря по правни въпроси и съветника на президента по сигурността. „Служителите са задържани публично по реда на МВР, а в последствие съдът определи тяхното задържане като незаконосъобразно. Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета на независимия съдебен орган“, се посочва  още в документа до Янаки Стоилов.

Обръща се внимание и на факта, че  Иван Гешев отказа да се яви два пъти в ЕП пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона. „Той наруши принципа на независимост, демонстрирайки незачитане на разделението на властите. В интервю пред БНР от 23.07.2019 г. обяви, че не подкрепя принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определи отстояващите това конституционно начало за „десни екстремисти“.

Под въпрос се поставят професионалните качества на главния прокурор със следните забележки на вътрешния министър: „В качеството си на магистрат Гешев е положил клетва да прилага точно Конституцията и законите на РБ, но поведението и публичните му прояви сочат обратното. Той проявява непоследователност при преценката и действията по отношение на обществено значими, но неизяснени казуси и дела, свързани с висшия ешалон на властта / “Ало, Ваньо“, къщата в Барселона, звукозаписите, в един от които се чува и неговото име, видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро и др/. По този повод Рашков напомня и репликите на Гешев : „нещо, което е супер абстрактно“, „дребна подробност“ за снимките, вероятно са от някой, вероятно не са от някой“.

Бойко Рашков атакува  Гешев за това, че делата вече не се разпределят на случаен принцип, а е въведен субективен избор на прокурор.

В документа са приложени съобщения на прокуратурата с разпространените СРС-та, чатове и т. н. В подкрепа на тезите си, шефът на МВР е включил в доклада си и публикации от родния и чуждия печат.

Част от документа на Бойко Рашков можете да видите ТУК!

Пред "Фрог нюз" Румяна Ченалова коментира:

Тримата големи в съдебната власт могат много лесно да бъдат отстранени и то с бързи промени в Закона за съдебната власт, за които се иска мнозинство от 121 депутати.

Това може да се случи при условията на чл. 129, ал. 3 от Конституцията, според който тези лица могат да бъдат освободени, а именно: 

1. навършване на 65-годишна възраст;

2. подаване на оставка;

3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;

4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;

5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Процедурата за това е разписана в чл. 175 от Закона за съдебната власт.

"Предложение за освобождаване на тримата големи в съдебната власт могат да направят министъра на правосъдието и членовете на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, като се открие производство, в което да се разгледат доказателствата, да има изслушвания на лицето и да се вземе съответното решение. Моето предложение е да има едно изменение на разпоредбите в чл. 173, според което първо да се предвиди съдебен контрол на решението на Пленума на ВСС, което да може да бъде обжалвано независимо дали е за освобождаване или за отказ от освобождаване. То да може да се обжалва пред Върховния административен съд, като тази жалба не спира изпълнението. Второто ми предложение е с решението, с което се открива задължително производство по разглеждане искането на правосъдния министър, който и да е от тримата големи да бъде отстраняван до приключване на съответното производство, за да не влияят. Все пак те са на върха на тези структури и само този факт е достатъчен да се оказва натиск върху съдебните решения. Това ще даде възможност за съдебен контрол. Чрез отстраняването в случая на главния прокурор ще се даде възможност, ако приемем че има достатъчно сигнали и данни за извършено престъпление, всеки един прокурор да може да образува такова дело, без да е заплашен от какъвто и да е натиск, въздействие, дисциплинарно производство", обясни още Ченалова. 

По думите й самият закон за съдебната власт в чл. 231 и 232 дава възможност за отстраняване на магистрат по време на досъдебно производство. Отстраняването на тримата големи не е изключено от закона, но трябва да бъде регламентирано, смята още Ченалова.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.