"Има два варианта за правителство: или с мен като премиер, или с друг, но при подписването на споразумение. Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе във Враца за откриването на тридневен семинар на младежите от ГЕРБ/.

"Благодаря на лидерите на ХСС и ХДС. Два дни в Атина изкарахме на семинар на ЕНП с тях. Имаше лидерски формат вчера в Атина, на който беше председателят на ЕК, на ЕП, Манфред Вебер, премиерите на Гърция, Хърватия, Словакия, канцлерът на Австрия. И всички питат защо само преди две години България получи Берлинският процес за Западните Балкани да се води от София като знак колко е силна европейска и прогнозируема България. Тогава показателите на България бяха толкова добри, че ни приеха в най-бялата организация на Европа - Европейския банков съюз, и преди Хърватия ни взеха в Еврозоната. В него ден започнаха протести, защото на някой не му хареса България, която са свикнали да е слаба и неорганизирана, да е водеща - това е недопустимо за някого. Да, сега нашето място е заето от хървати, румънци, гърци. Това го казвам с прискърбие, защото гледайки колегите, и знаейки, че сме били преди тях, щяхме да сме в Еврозоната и Шенген. Защото охраната на Шенгенската граница не може да се оспори. Преди две години имаше нулева миграция, граничарите се ръководеха от най-добрите професионалисти. През глава идваха лидерите на Европа да гледат как България се е справила. Като прочетох вчера изказванията по темата какво е казал премиерът Рюте - мислите ли, че случайно от другия край на Европа ще доледи случайно английският премиер, за да види как охраняваме границата с Турция. Дойде да види с очите си, защото едно е да говориш, друго е да видиш. Орбан дойде и прекопира същото при тях. Австрийският канцлер сега тогава беше вътрешен министър. И Курц, тогава канцлер, каза, че България пази най-добре Шенгенската граница.

Две години безвремие и експерименти, политически назначения в МВР и чистки, водят до този резултат, коментира Борисов.

"Не сме съгласни да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия. Ние трябва по най-бързия начин, за да не завлечем и Румъния, да направим правителство. За 20-30 дена да гарантираме сигурността по границата, и да влезем трите държави заедно. Това съм изразил и на срещата на върха вчера.

Премиерът на Холандия казва абсолютна истина - границата ни в момента е разграден двор. Над 75 хиляди мигранти има в Австрия. Канцлерът казва "Откъде дойдоха?", а те като отидат в центровете, казват откъде са минали, тайна няма.

Когато извършиха незаконните арести - нас ни оставете, забелязахте ли, че холандец и германка дойдоха да проверят как това се е случило. Всичко друго са го гледали, но да арестуваш ПиАр-ката на една партия, щото била по-добра и те дразни, и то в продължение на часове пред детето й, - в Нидерландия това би коствало главата на цялото правителство.

Това не е правова държава.

Изходът е незабавно да се състави правителство, за кратък срок. Ясно, че всички лидери са възпалени, с изключение на нас - като видя как изглежда България в очите на другите, ми става тъжно. Ние бяхме водещи, а сега сме рязко назад, и ще правим декларации срещу Холандия. Какви декларации - Нидерландия са един от най-големите донори на съюза, искат да има ред, да им се пази външната граница.

Напъни да се прави бюджет - дайте да направим правителство, може и с първия, и с втория, и с третия мандат. Никой няма да защити България, ако няма редовен кабинет, с редовни министри.

С такава завист гледах колегите от Гърция - само за две години 6% ръст на икономиката, но те не прогониха туристите както нас. Тази година Мицотакис се похвали с 90 милиарда евро приходи от туризъм. Нашият БВП е близо 50 милиарда, допълни Борисов. Всяко камъче там е хотел. И колегата казва: на островите вече няма квадратен метър за инвестиция - хиляди желаещи има, но няма къде. Сигурно там няма "зелени", коментира бившият премиер.

Отстъпление във всяка сфера има сега, и само заклинания от парламента. Три седмици Избирателен кодекс, да можело да се гласува и на хартия - не е това проблемът, трябваше да се дебатира там. В Гърция, например, първата партия получава "бонус" от 50 депутати, за да не е така фрагментиран парламента. Това ти дава основание веднага да отидеш и да предложиш правителство. Прагът за влизането в парламента трябваше да се дебатира. По-голямата представителност в парламента води до по-голяма нестабилност.

Можем да направим правителство само на малцинство, или ако намерим мнозинство, трябва да е за много кратко време.

Две години на гладно куче хляб не може да подадат - държавата стене, само ние не сме си дали план. И тези се наричат "професионалисти", умни и красиви. Не обиждам, говоря с факти.

ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит. И Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз, коментира лидерът на ГЕРБ.

А те ни обясняват как да сложим в най-голямата криза някой да се учи.

Вторият вариант пред нас е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине, да има разговор, и да обясни на колегите в парламента, че катастрофата, в която сме се ударили, но дали ще продължим да се търкаляме, ще донесе непоправими последици. Другите ще си отидат в Шенген, нас ще ни откъснат и ще си останем като буфер за бежанците. Това преди години беше и първата идея - бежанските центрове да са по границата, но благодарение на приятелите ми в ЕК се реши за изнесени центрове извън границите на ЕС. Иначе в Странджа планина щеше да има поне половин милион бежанци.

Вариантът, ако не се инатят, да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст; но ето - искат бюджет - разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим - имаме законите по ПВУ, незабавно кадрово усилване на външната граница. Няма да подкрепим такава декларация за Нидерландия, защото там има много инвеститори. И на базата на това, без значение с кой мандат е, за мен единственото важно е да направим за кратко време правителство, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство, и ако има отговорна политическа класа - да се договорим.

Ние сме огромна коалиция в център дясното и без инат може да се направи правителство. Те да са министри, защото парламентът ще ги контролира, и ако някой си позволи да направи нещо различно, парламентът ще го свали; и това ще даде бързо решаване на всички въпроси. Така си го представям - повече от месец с РБ правихме правителство така, същото беше и с ПФ.

Вариантите са ни два: можещ, знаещ, и гарантирано ще ви изведе от кризата - това съм аз. И друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас, да подпишем този документ, да мине зимата и да решим въпросите на хората, посочи още лидерът на ГЕРБ.

Антикорупционно правителство с физиономиите на Кирил и Асен е несъвместимо, те нарушиха основните принципи на правовата държава, добави бившият премиер.

Защо "Булгаргаз" не са си резервирали капацитет за втечнения газ, и защо частна компания е резервирала капацитети чак до април? Петков е знаел за това. Частник от името на България е резервирал, като ни го продава по-скъпо с 30%. И Петков иска да се нарича "антикорупционен". Може да продължим години, но България ще продължи да затъва, в очите на другите изглеждаме зле, нямаме амбиция и вяра да вървим напред като държава, каза още Борисов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.