Новият американски президент ще „поправи и съживи“ партньорството между САЩ и Европейския съюз (ЕС) Този ангажимент е поел Джо Байдън по време на телефонен разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък вечерта.

Двамата са се договорили Вашингтон и Брюксел да отменят митата, наложени в търговски спор с участието на производителите на самолетите „Боинг“ и „Еърбъс“, съобщават световните информационни агенции.

Спорът между САЩ и ЕС датира от началото на века. Той е свързан с взаимни обвинения в некоректна държавна подкрепа за двете най-големи самолетни компании в света – европейския консорциум „Еърбъс“ и неговия американски конкурент „Боинг“.

След телефонния разговор Белият дом оповести официално съобщение, според което Байдън и Фон дер Лайен са се разбрали „да работят за разрешаване на тези продължителни спорове“ в Световната търговска организация (СТО).

В изявлението се казва още, че оттук нататък Вашингтон и Брюксел ще координират „въпроси от общ интерес“, включително политиките им по отношение на Китай, Русия, Беларус, Украйна и Западните Балкани.

Междувременно Европейската комисия потвърди тази договорка, че Фон дер Лайен заяви в свое изявление, че двете страни са се ангажирали да разрешат търговския спор между „Боинг“ и „Еърбъс“ и да отбележат „нов старт“ в двустранните си отношения. По думите ѝ отмяната на митата първоначално ще продължи за срок от четири месеца.

През 2018 г. стана ясно, че ЕС и неговите държави членки не са изпълнили изцяло предходните решения на СТО по отношение на субсидиите за „Еърбъс“. Година по-късно беше установено, че САЩ също не са се съобразили с правилата на организацията по отношение на субсидирането на „Боинг“.

Така през октомври 2019 г. Световната търговска организация упълномощи Вашингтон да предприемат контрамерки срещу европейския износ на стойност до 7,5 млрд. долара. Година по-късно СТО упълномощи и ЕС да предприеме подобни мерки за противодействие на американски износ за 4 млрд. долара.

Брюксел опита да постигне споразумение, но тъй като това така и не се случи, през ноември миналата година наложи своите контрамерки срещу американския износ. В самия край на годината Вашингтон значително увеличи гамата от продукти на ЕС, подлежащи на тарифи.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.