„Парламентът отдавна не е законодателен орган, а ретранслатор на английското и американското посолство. По функция е сборно западно посолство, по начина, по който ЕК и ЕП са дъщерни фирми на Конгреса на САЩ. Неолибералните десни, а даже и някои леви, се обявяват за радетели за промяна, за истина, но реално подменят истината с всяко свое действие. Бяха за свободата на словото, докато не я навряха в кауша, като узурпираха основните телевизии, където си назначиха стражари на мълчанието.
Скоро едрият бизнес, оплетен в една зловеща плутокрация с партиите, ще осъмне с решение, че трябва да вкара в основната институция мислещи хора и качествени законодатели.
Промените у нас винаги са се случвали като рефлексия отвън. Така ще се случи и в следващия преход.
Светът ври и кипи отвъд Капитан Андреево и Кулата, а ние тук сме задушени от потресаващо ниско качество, пълен брак на информация. Разделиха ни на родолюбци и родомразци, като приласкаха вторите и им казаха, че са героите на деня.
Скоро линията на търпимост към ненормалността ще бъде мината. Системата, която продуцира старите политици, се срива и завлича и тях. Трудна е прогнозата кога ще дойде новия ред, защото това зависи от геополитическата еволюция, но процесите вече са започнали."

С политическия анализатор, журналист и някогашен пиар Валентин Кардамски  говорим за пуническите парламентарни войни, за продажността и морала, за стария и идващия нов световен ред  и страната ни, като негова функция, за бъдещите политически реалности.

Интервю на Таня Анастасова

-    Като журналист, сигурно имате отговор на въпроса, който никой от гилдията не зададе на политиците – защо не работите за благото на българите, а ви интересува само мишката и книжката за собствените ви гласове? И понеже те няма да дадат отговор, питам Вас, господин Кардамски?

-    Аз също не бих ги попитал и не защото отговорът ще бъде неудобен, а защото е еднозначен. Българското Народно събрание отдавна не е закондателен орган, който има за цел да регулира и помогне живота на държавата. Той е ретранслатор на американското и английското посолство, сиреч, по функция е сборно западно посолство, по начина по който ЕП и ЕК са дъщерни фирми на американския Конгрес. Всички политики на върха на Европейския съюз се взимат в угода на политиката на Демократическата партия.  След изборите на 8 ноември обаче, в САЩ  в някаква степен тази хватка може и да отслабне, след като републиканците взеха с  малко Камарата на представителите. И ви отговарям сега директно на въпроса, че това наше Народно събрание, с малки изключения от партиите му, те са проекции на Американското посолство. Говорят за създаване на евроатлантическо правителство, а не на българско! Те поискаха да присъства в първия му ден посланика на Русия. Помните ли, че не я искаха там? И това е за да се харесат на САЩ. Дали присъства госпожа Митрофанова и как това ще нахрани българските граждани, как ще им реши екзистенциалните проблеми в настъпващата зима, как да си позволят лукса да имат топло и да си нахранят децата? В един момент даже поискаха Зеленски да говори, а по потвърден репертоар той щеше да иска оръжие, или пари. Ние нямаме нито едното, нито другото. И дори извън самата унизяваща идея да предложат президент на чужда държава да говори на учредяването на български Парламент, това подсказва за какви политици иде реч - хора скъсали не само с България, но и нямащи връзка с гравитацията по тези земи
-    и камо ли да имат мисъл за мисия в услуга на народа си.

-    Как гледате на пуническите парламентарни войни - непримирими лагери, коалиции за собствени интереси, принизяване на парламентарния език и стил, обиди и просторечие, общности по интереси, а не по идеи и политики?

-    Тези войни са всъщност на принципа: кой обича повече САЩ. А пък тази любов се печели със свидетелство на омраза към Русия, независимо какви ще са последствията към народа, който  ги е назначил да са там. А в момента, в моите представи, това са едни неолиберални измамници, които  имат характер на вирус, спрямо българските граждани. Имат нужда от тях, защото се нуждаят от гласа им – да влязат в Парламента и оттам нататък ги махат. Тези неолиберални десни и редица даже леви, се обявяват за радетели на промяна,  за  истина, но реално подменят истината с всяко свое действие. Винаги се обявяват за отвратени от диктатурата, но са до един отвратителни диктатори. Както и за борци на внесена от Изтока корупция, но нямат нищо против да са олигарси на Запада, нали? Бяха за свободата на словото, докато не я навряха в...кауша, като узурпираха основните телевизии, където си назначиха стражари на мълчанието. Тези хора вече са добре подбрани, за да са в услуга на американското посолство и да лобират пък и за интересите на бизнеса, който се отчита също пред Брюксел и Вашингтон. Бизнесът първо си купува депутати в партиите, сега му е по – евтино да си купува партии. Големият проблем за бизнеса  обаче е, че заради ампутираните от интелект и съвест креатури в лицето на депутатите, готови  да гласуват всеки удобен на олигархията закон,тя рискува.  Защото заради всеки такъв неук и не чел, вкаран в Парламента, рискуват да доведат законодателството до задънена улица. И много скоро противоречащото си, безсмислено и глупаво законодателство ще събори бизнеса. Създателите на тези безумни люде в Народното събрание съзнават това.

-    Когато държавата се тресе от мигрантски наплив, когато умират полицаи, пожертвани от алчност и корумпираност на други кръгове, катастрофите са ежедневие, а във всички сфери цари упадък - кой има интерес да се отблъснат хората от изборите, да се отвратят от политиците и да се откажат да упражнят изконното си право – вота, защото това наблюдаваме?

-    Никой няма интерес от това и политиците ни нямат този интерес, но са безсилни пред глупостта си да продуцират скандали и отвращение. Това е понятен  и естествен процес. Как да обяснят на обществото, че първото им решение бе да предоставят оръжие на Украйна? Всеки разумен българин осъзнава ,че това ни въвлича във войната. Обществото няма как да не си даде сметка, че  самото то е превърнато в оръжие на тяхната омраза към нашата Родина. Защото износът на оръжие в една чужда война директно го насочва и към нас самите. В момента, в който се появи политическа формация с ясна идеологическа линия, насочена  към благоденствието на народа, защита на националните интереси, ако щете, отстояване на правата на хората, ще има масово гласуване за нея и тя ще отвее останалите. Но това е доста оптимистичен, бих казал доста наивен все още, вариант.

-    На много въпроси, които  обществото си задава, елементарният отговор е: "Защото държавата е оплетена в пипалата на октоподски кръгове и корупция". И, въпреки това, как виждате оттласкването на този „безпътен автобус“, ако трябва да се позовем на Стайнбек?

-    Мисля, че скоро едрият бизнес, който е дълбоко оплетен с партиите в една безупречна в зловещата си същност плутокрация, ще осъмне с решение, че трябва да вкара в основната институция мислещи хора, които могат качествено да законодателстват. Това е в контекста и на предходния ви въпрос. Другият вариант е, да се появи изцяло нова политическа формация,  която да бъде от качествени, експертно подготвени хора. Този вариант е на ръба на възможната наша реалия, защото парите от плутокрацията, които днес разрушават тъканта на обществото, ще се постараят да унищожат една нова политическа единица в зародиш. Те ще инвазират в нея, като имплантират подготвени подставени лица. Но има  и трети вариант – когато се смени редът отвън. Промените у нас, госпожо Анастасова, винаги са се случвали като рефлексия на събития отвън. Така е станало и с Освобождението ни, и със събитията от 1944 г. и през 1989 г., така ще се случи и на следващия преход.

-    Коментарът Ви за новината на деня – Корнелия Нинова с призив за обединение с БСП на откъснали се отпреди леви формации? Логично и възможно ли е това днес?

-    Ще разделя Вашия вапрос на две части. В първата част Корнелия казва следното: по важното е не какво обединението точно ще се случва в момента, а на какви нови идейни принципи ще бъде. И в нейните думи ще прозвучи, особено от мен да го кажа, тъй като винаги съм и бил критик, че логично е да се запита коя е тази нова посока, дали това обединение ще бъде коалиция и прочие и прочие...Във втората си част възниква въпроса: защо сега тя ги кани, при положение, че можеше да го направи през тези пет години, но го прави ден преди въпросното събитие да се случи? И тук не може да не си кажем-ти имаше цялото време на света, но го правиш точно  ден преди да се случи това обединение. Разбира се, то вкарва дим в идеята на събирането на тези хора.Няма как да повярвам на някой, който казва: „аз не съм виновна“, „отцепването беше по времето на Станишев“ и вие сте следствие на политиката на други хора. Това не е добронамерено, а е поредно лавиране.

-    Не ни стигна нашенското разделение, но и световните геополитически процеси ни доразкъсаха, разделяйки ни на путинофили и путинофоби. И ако външните  процеси са над нашите възможности, то кое вътрешно условие може да ни обедини като народ, без да изчезва вески път по едно дете-казано с горчив хумор?

-    Ние тук сме задушени от потресаващо ниско качество пълен брак на информация, някаква аморална миграция на подлостта. Светът ври и кипи отвъд Капитан Андреево, Малко Търново и Кулата, ставаме свидетели на смяната на световния ред и на зоните на влияние, ако щете. И няма никакво значение какво казват тези политически деградирали наши типове, адепти на неолибералната проказа. Тоталната смяна на политическия елит у нас ще се случи по същия начин, по който се случват промените в пределите отвъд  Родината ни, превърната в територия. Тази игра е към своя край. Убеден съм в едно – днес у нас всички осмислиха жестоката последователност, че ако си мълчим, когато затварят думите ни, после ние няма да имаме думи, които да имат силата да спрат политическите ни шарлатани, ако дойдат за нас да ни затворят. Не на путинофили и путинофоби ни делят. Това е техния прочит, който ни го вменяват, за да се самобичуваме и разкъсваме, както отбелязахте. Разделиха ни на родолюбци и родомразци, като приласкаха вторите родоотстъпници и им казаха, че са героите на нашето време. Това е потресавощо безсилие. По отношение на обединението на нацията за съдбата на Сашко, за което загатнахте, това говори че у нас са останали още добродетели. Но не се залъгвайте, обществото стига предела на своята добросъвест. Скоро линията на търпимост към ненормалността ще бъде мината.

-    Ще има ли правителство?

-    По-скоро няма да има. Ще се изчака да се види какво ще се случи с войната в Украйна. Във войната между стария и новия ред, те ще се опитат да се приплъзнат между новите правила на света. Но в очертаващата се нова шахматна дъска, тези фигури нямат място. Играта  е по нови механизми, нова функция, а те хабер си нямат. Днес се пише нова доктрина ,за която те не познават думите, с които се пише. И няма значение дали пак ще излъжат народа, защото новите силни на деня не се интересуват от тях, а пък старите им господари трябва да  спасяват себе си.  Системата, която продуцира тези хора се срива и повлича и тях. Трудно ми е да прогнозирам кога ще се случи смяната и ще дойде новия ред, защото това зависи от геополитическата еволюция, но процесите вече са започнали.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.