Пет партии имат реален шанс да излъчат евродепутат

Месец преди изборите резултатът се обръща. БСП водят пред ГЕРБ, но все още не може да се каже кой ще спечели евроизборите. Динамиката е голяма, но разликите са малки. Това заяви социологът Добромир Живков от агенция "Маркет Линкс" в сутрешния блок на bTV.

Според данните на агенцията, ако изборите са сега, за БСП ще гласуват 31,3% от запитаните, а за ГЕРБ - 30,9%. Над 90% в промяната в отношението към ГЕРБ е в отрицателна посока", коментира Живков.

Добромир Живков представи изследването на "Маркет линкс", проведено съвместно с телевизията. То е национално представително, проведено сред 1049 пълнолетни лица през периода 12 - 22 април.

"На трето място е партията на ДПС (6,1%), а ВМРО (5,0%) остава като четвърта политическа сила за евроизборите", каза още той.

Пет партии имат реален шанс да излъчат евродепутат, анализира данните Добромир Живков. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България.

"Апартаментгейт" се отразява тежко на електората на ГЕРБ, посочва социологът. Според него не може да се каже кой ще спечели изборите - може да бъде както ГЕРБ, така и БСП. "Доверието към политическата класа е изключително ниско. Към момента "Апартаментгейт" се отразява на гласуването на над 60 % от гражданите", разкри Живков. "В този един месец много неща могат да се променят. БСП ще продължават да се фокусират върху "Апартаментгейт", ГЕРБ трябва да се фокусират върху позитивната кампания. Голяма част от разочарованите от ГЕРБ ще отидат в графата "негласуващи". Дистанцията между ГЕРБ и БСП е изключително малка, и БСП в момента са водещи", завърши Живков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.