„Крайната цел е да върнем демокрацията в България и това е желание не само на дясното пространство, но и на лявото.
Почтеност е ключът към бараката, онази визитна карта, която ще отвори вратата на трезора към почтено управление. Битката с мафията не може да бъде нито дясна, нито лява.
Още преди изборите ще стане ясно, че ДБ и партията на Петков и Василев ще си партнират.
ГЕРБ не може да бъде приобщена към никоя демократична партия, без тотална лустрация против корупцията. Тя дълго ще бъде токсична пратия.
ИТН е съюзник на задкулисието и се прояви като унищожител на парламенти. Единствената им цел беше не да се управлява, а да не се управлява и да не се промени държавата. И от това пропадане какво следва?! Гешев е невредим и на същото място.“

-    Господин Андреев, загърбихме два безплодни парламента. Може ли да обобщите причините, заради които за трети пореден път ще ходим до урните на 14 ноември и за трети път ще търсим месия за спасение?

-    Няколко са причините. Първата е, че мафията в лицето на ГЕРБ, на прокуратурата, на ДПС, БСП и други играчи е превзела държавата, всички държавни институции, медии, както и нежеланието на българският народ  да скъса с корупционните практики от времето на Борисов.
Българите сме такива хора – явно си харесваме да ни стрижат и доят и така се чувстваме щастливи в кошарката, в която ни е вкарал Борисов и задкулисните играчи. Разбира се, огромните откраднати пари от бюджета и еврофондовете са наляти в олигархични компании, а това са милиарди лева. Виждате, само с "ин хаус" процедурите колко милиарда са изнесени абсолютно незаконно. Борисовата държава си създаваше закони, за да могат тези престъпни схеми привидно да изглеждат законни.Така че от една страна са откраднатите пари, а от другата страна е силното политическо задкулисие – ГЕРБ, ДПС и не мога да не сложа в тази група и БСП. А в лицето на Слави Трифонов тези партии си имат един много добър съюзник, защото тази партия се прояви като унищожител на парламенти. Единствената им цел беше не да се управлява, а да не се управлява и да не се промени държавата. Така пропадна първият парламент, така пропадна и вторият. И от това пропадане какво следва?! Иван Гешев е невредим и на същото място. Има същите лостове за въздействие, с изключение на Бюрото по защита на главния прокурор. Излиза така, че поведението на ИТН и на партиите от статуквото е да запазят Гешев, корупционния модел, за да се чувстват силни и сега се готвят на мястото на Лозан Панов да изберат техен човек. Нали си представяте, начело на ВКС - техен човек, начело на прокуратурата - Гешев и същата шайка превзела държавата и тогава каква правосъдна система? Каква справедливост и каква промяна? Ето това трябва да е в главите ни когато сега отиваме за трети път на избори. 

-    И понеже говорим за избор на партии, вчера двамата служебни министри - Петков и Василев обявиха своя проект за участие в тях, а само преди дни  Христо Иванов каза, че ако се прояви разум от всички, се очакват добри новини. Какво да очакваме в дясното пространство - страхове и делене, или по-скоро широкоспъктърен блок, който да направи съдебната реформа?

-    Не трябва да казваме "дясното пространство". Всъщност крайната цел е да върнем демокрацията в България и според мен това е желание не само на дясното пространство, но и на лявото. Не говоря за БСП. Не всеки с десни възгледи харесва ДБ, но иска да живее в почтена държава. Също има такива хора и в ляво - те, например, не харесват БСП и Корнелия Нинова, но са леви. Става дума за почтените хора, които да получат възможност да генерират мнозинство с техните разбирания за  държавата - че трябва да е управление, което да ликвидира корупционния модел на Гешев, Цацаров, Борисов, Пеевски, Доган.
ДБ е партия, към която се числят хора като мен с десни възгледи. Това, че Асен Василев и Кирил Петков ще направят свой политически проект, няма да се отрази, но този проект е изключително необходим на България и те много правилно са го поставили с почтеност, а не с идеология. Това е ключът към бараката, онази визитна карта, която ще отвори вратата на трезора към почтеното управление. Правилно са се насочили и аз ги поздравявам за тази работа. Смятам, че това е полезно и за ДБ, и за всички демократични хора. Битката с мафията не може да бъде нито лява, нито дясна. Тя е битка на почтените хора, които не са нито леви, нито десни. Петков и Василев правилно са избрали да се насочат към младите хора, които искат да живеят в една модерна държава - те са естествените им избиратели.Така че ДБ ще привлича хора като мен, но още преди изборите ще стане ясно, че тези две политически партии ще си партнират. И аз се надявам, че ще се получи една много силна бинарна структура - от едната страна политическата партия на почтените млади хора, а от друга - на по-консервативни интелигентни хора, които гласуват в дясно. И ще има една действително реформаторска алтернатива.

-    Говорите за почтеност, но доста се раздуха изявлението на председателя на ПП „Екогласност“, която е част от коалиция "БСП за България" - че Петков и Василев са поискали едва ли не да я купят. Как се вмества това в понятието почтеност, според Вас?

-    Пропуснал съм да го чуя. Обяснявам си го така: ако ти искаш да вземеш  една фирма, първо трябва да й платиш задълженията. В България има страшно много партии, които съществуват на книга и нямат никаква дейност. Явно двамата бивши министри са искали да намерят партия, чрез която да могат да реализират своя политически проект. А председателят на Екогласност сам призна, че те имат задължения. Няма нищо лошо да поемеш тези задължения, въпросът е с какви пари?  Моето мнение е, че е по-добре да си направят техен автентичен проект с т.нар. "мрежи" от политически проект, като по този начин ще проникнат в младежката изборна аудитория със силата на интернет и различните мрежи. И това е по-добре, отколкото да търсят някаква несъществуваща партия, на която да платят задълженията.

-    Т. е., според Вас, допускате, че това е въпрос на трактовка?

-    Да, точно това Ви казвам. Това не е криминално деяние. Така се постъпва в бизнеса. 

-    Чухме канонадата от атаки на ДПС срещу служебния кабинет и най-вече срещу Кирил Петков и неговото гражданство. Как ще се тушира натискът на статуквото в следващия парламент и колко още преходни парламенти ще трябва да минат, докато държавните институции заработят в полза на всички граждани?

-    Натискът може да се тушира само по един начин - с преимущество на почтените хора в следващия парламент, с мнозинство на реформаторските сили. Няма как иначе да стане в един демократичен парламент. А иначе, нещата ще се стабилизират, когато бъде сменен този главен прокурор и когато всички тези нарушения, които извади служебното правителство, се превърнат в обвинения към хората, които са ги допуснали. За това време говореше Румен Радев, като каза, че тогава ще имат значение думите на Бойко Борисов при един следващ главен прокурор. Ключът към промяната е главна прокуратура. Там трябва  да се градират нещата, като първо трябва да се смени властта на този главен прокурор, да се смени Цацаров , като тези две "бухалки" трябва да бъдат демократизирани, или неутарлизирани и след това генералната промяна на съдебната система. Ако не бъде променена логиката на прокуратурата, който и главен прокурор да бъде избран, той ще се превърне в един "нов Гешев".

-    Че ще управляват коалиции в бъдеще, е ясно. Може ли да направите прогноза за следващото управление и най-вече допускате ли елементи от ГЕРБ в бъдеща конфигурация с дясно-центристки характер?

-    Този въпрос е много интересен. Аз лично смятам, че ГЕРБ дълго ще бъде токсична партия, заради факта, че продължава да пази със зъби и нокти авторитета на лидера и шайкаджиите около него. Там има хора, които аз познавам. Това са хора, които бяха инкорпорирани в партията, както мен ме бяха инкорпорирали. Но аз се махнах от тях по свое собствено желание, защото разбрах, че това не е моето място. Тези хора може да са кариеристи, да са изкушени да са депутати, но мисля, че не могат да не си задават въпроса: "Това, което се изкара, нашият лидер ли е? Как го е допускал?". В един момент техният разум ще им каже, че не всичко струва депутатски заплати. Има и чест и достойнство. Ако такива хора се появят там, може да се получи вътре някакъв опит за лустрация. ГЕРБ не може да бъде приобщена към никаква демократична партия, без тотална вътрешна лустрация против корупцията. Това не е въпрос за следващ парламент, а много по-нататък. Но аз си мисля, че след 7-8 години ГЕРБ няма да съществува, особено ако този главен прокурор бъде сменен с един почтен такъв. Тогава с българския закон и обвиненията на прокуратурата най-вероятно партията ще престане да съществува.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.