В рамките на предизборната кампания ГЕРБ успява да се стабилизира след понесения удар от скандала с евтините апартаменти. Това показват проучвания на изследователския център "Тренд" и "Маркет линкс", оповестени днес

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа". Според него ГЕРБ има минимална преднина на пред БСП, но тя е в рамките на статистическата грешка.

Три партии партии със сигурност ще изпратят свои представители в Европейския парламент, а ВМРО е на ръба, показват данните на “Тренд“.

ГЕРБ има подкрепата на 31.5% сред всички, които са решили да гласуват. Подкрепата за “БСП за България“ е 30.4%. ДПС е трета политическа сила с 12.8%, а четвърта е ВМРО с 5.8%. Бариерата за изпращане на един представител в Европейския парламент е 5.9%.

Проучването показва, че “Воля” на Веселин Марешки успява да покачи своя резултат до 4.8% от гласуващите. “Демократична България” остава с 4.2% подкреп. Следват водената от АБВ “Коалиция за България” (2.4%), “Атака” (2%), “Патриоти за Валери Симеонов“ (1.3%) и “Възраждане” (1,2%).

Всеки трети гласоподавател е решил да се възползва от преференциалното гласуване, а около 40% няма да го направят.

Проучването е национално представително. То е извършено в периода 11-17 май 2019 г. чрез проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Размерът на статистическата грешка е 3.1% при 50 процентни дялове.

Според изследване на “Маркет линкс“ ГЕРБ получава 29.6% подкрепа, а БСП е с 27.5%.  На трето място е ДПС с 6.9%, следват ВМРО-БНД с 5,7%, Демократичена България – 4.7% и „Воля“ с 2.9 на сто електорална подкрепа.

Проучването на агенцията бе представено пред бТВ от социолога Добромир Живков. По данните на "Маркет Линкс" избирателната активност ще е близка до тази на последните избори за европейски парламент или над 35%. 

“Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете“, сочат резултатите от проучванетона “Маркет линкс“.

След скандалите "Апартаментгейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.