Борисов отправи тежки обвинения към правителството за газа и заяви, че управляващите обслужват Путин, като нарече енергийния министър "паднал от Луната".

Лидерът на ГЕРБ коментира цените на газа и доставките към страната по време на пресконференция на партията. 

„Енергийният министър все едно е паднал от Луната. При тези условия той трябва да говори как да възстановим производството на шистов газ, как да използваме Черно море, какво става с „Хан Аспарух” и проучванията, които платихме”, посочи той.

Според Делян Добрев купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници. Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин.

Той се позова на медийни публикации, според които компанията МЕТ е подставен играч на "Газпром" и има договорка с руския монополист да пренася негов природен газ. 

"Частната компания "МЕТ Енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ? Тази фирма ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията", коментира лидерът на ГЕРБ.

Делян Добрев добави, че "върви страшна манипулация за цените на газа". Той показа изчисления какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, както и какво ще се случи сега с посредниците.

Средната цена е 134,90 лв., което реално е 6% намаление и от 1 май щеше това да е цената. С посредниците средната цената е 182,55 лв. Гръцкият "Булгаргаз" - "Депа", продава на българския "Булгаргаз" руски газ. А за МЕТ вашите разследвания твърдят, че е с руски корени", обясни бившият енергиен министър.

"Те изпразниха Чирен и го оставиха на 18%, но с 8-9% от тях те могат да играят по фактури, като продължават да си купуват скъпия газ. Вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен, а после потребителят ще плати друга цена. Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни", коментира Борисов.

Той заяви и че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено стратегическата инфраструктура за енергийна сигурност на България да се извади от забранителния списък за приватизация.

Лидерът на ГЕРБ оправи и критиките към управляващите за увеличаването на държавния дълг.

"От първия ден на едно ново правителство данъкоплатците ще започнат да връщат милиарди и не може да се правят никакви политики", смята той.

Народните представители от ГЕРБ-СДС и бивши министри на икономиката Делян Добрев и Теменужка Петкова също посочиха, че страната ни отново ще купува руски газ, но на по-високи цени. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.