"В тази ситуация на взаимни нападения и нервност, както от страна на управляващите, така и на опозиционните формации и техните представители, предпочитам да говоря за сериозни неща, за каквито говоря още от декември месец. Когато се конструира четворната коалиция, съдейки от начина на водене на предварителни преговори, подписването на коалиционното споразумение, а впоследствие конструирането на правителство, начина на комуникация в коалиционното пространство и на вземане на решенията както в правителството, така и в парламента, видях много пропуски. Още през декември месец казах, че ако не се преодолеят определени организационни, управленчески и лидерски позиции в пространството на управлението, вероятността още есента да има предсрочни избори е голяма. Към края на март месец заявих, че вече не говоря за вероятност, а казвам, че есента ще има предсрочни избори, които ще бъдат последствие от разпада на управляващото мнозинство и парламента, когато актуализацията на бюджета влезе в дневния ред на парламента – края на юни и началото на юли."

Това казва в интервю за Фрог политическият анализатор Осман Октай. Той е категоричен, че за каквито и управления на малцинството да се говори, този парламент не може да излъчи правителство: „Оттук нататък трябва да започнем да броим времето за работа на този парламент“. Що се отнася до конкретната дата за предсрочни парламентарни избори, политическият анализатор обясни, че от президента ще зависи дали ще са в края на септември, или ще бъдат разтеглени към ноември.

"Сутринта гледам във всички медии колко са ентусиазирани, с блестящи очи т.нар. „социолози“, „политолози“, „антрополози“, парламентаристи. Колко много са радостни, че провалиха очакваната промяна и си запазиха задкулисието и модела „КОЙ“. Днес отложиха промяната и оставиха да бъде защитен моделът „КОЙ“, Гешев, ВСС и всички структури, обслужващи този модел. Затова бяха толкова щастливи", коментира Октай. 

 "Е, за да им разваля настроението искам да кажа: Убеден съм, че наесен ще има избори. На тях обаче няма да спечели статуквото. ГЕРБ няма да са първа политическа сила. Няма да бъде нито „Възраждане“, нито БСП, нито ДПС. Със съжаление ще отчета – Слави няма да влезе в следващия парламент. И с още по-голямо съжаление, заради поведението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, и „Демократична България“ няма да са в следващия парламент", категоричен е Осман Октай.

Според него на предсрочните парламентарни избори  ще има голям наказателен вот за всички партии, които от миналата година до сега пречат на развитието на България.

"Чувам, че някои казват, че с вчерашния си ход Слави ще спечели. Напротив, общественото мнение на мнозинството е, че някой отново хвърля държавата в хаос особено по време на война и кризи. Това ще бъда водещо в предизборната кампания за следващите избори. Това ще определи активността и участието на избирателите. При всички случаи обаче ще има наказателен вот за тези партии, които провалят съдбата на България от миналата година досега. Най-жалкото е, че задкулисието, поне засега, не позволи на промяната да се случи, но и в дясното пространство няма никой днес. Затова мисля, че всички процеси оттук нататък ще родят ново автентично дясно, което да бъде бъдещето на страната, но това няма да се случи за предстоящите предсрочни избори", обяснява политическият анализатор.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.