По разпореждане на министър Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и средства за почистване на последиците от бурята

Ще активираме държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в област Бургас. До момента са подадени 48 заявления от земеделски производители за пропаднали площи и комисиите са констатирали около 2500 дка лозови  насаждения с  напълно унищожена продукция. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който направи оглед на щетите, нанесени от бурята в лозовите масиви край Поморие, заедно с кмета на града Иван Алексиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова.

Четири екипа на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас оценяват щетите, посочи аграрният заместник-министър. Той допълни, че стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Максималното допустимо подпомагане по тази държавна помощ е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през стопанската година, изчислено според актуализирани технологични карти.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята, каза още Тодор Джиков.

За унищожените конструкции в лозовите масиви областният управител Мария Нейкова пое ангажимент да бъде направено всичко възможно, за да получат хората подкрепа от държавата, като на базата на подадените заявления ще бъде поискана оценка на щетите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Плододаването на едно такова насаждение е 30 – 40 г. или половин човешки живот и нищо не може да компенсира инвестицията на земеделските производители, това е тяхната прехрана. Виждаме колко слаби и безсилни сме пред природните стихии. Крайно време е в Министерството на земеделието да се създаде междуведомствена група между държавата, земеделските производители и застрахователните компании. Държавата е тази, която може да определи посоката, към която ще вървим“, заяви заместник-министър Тодор Джиков.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.