"Време е да изберем хора, които ще променят правилата и ще разследват Борисов, Цацаров, Гешев, Доган, Пеевски и компания. Може пък да се окажат невинни", категоричен е Методи Лалов

Тези 11 от прокурорската колегия на ВСС, които предложиха, а след това и избраха милиционера Иван Гешев за главен прокурор, ще изберат прокурор, който да го разследва. Йерархически подчинените на Гешев, за които той може да активира държани на трупчета разследвания, ще го контролират. Отделно това би било в противоречие с чл. 126, ал. 2 от Конституцията, съгласно която норма всички прокурори в държавата са подчинени на главния прокурор. Това противоконституционно и абсолютно неефективно предложение ни сервира Бойко Борисов и компания.
Отдавна е ясно, че тези хора нямат мяра и са готови да направят всичко, за да не бъдат разследвани за безобразията, които правят от десетилетия. Нима обаче ние сме загубили здравия си разум и себеуважение? Време е да им покажем, че не е така, коментира днешното решение на МС бившият съдия и настоящ съветник на Община София Методи Лалов.

Общинският съветник на Варна и адвокат Стела Николова е на мнение, че с отварянето на Конституцията трябва да бъде поставен лимит на мандатите до два на общинските съветници, премиера, кметове и депутати: 

"Понеже ще се наложи да "отварят" Конституцията за промени по съдебната система, то сега е моментът да се ограничат депутати, общински съветници, премиер и министри - да бъдат такива само по два мандата.
Президентската институция, от която почти нищо не зависи, е ограничена, а Янко Станев е вече седми мандат общински съветник, а Рамадан Аталай си изкара целия трудов стаж в Народното събрание.
Твърде много се срастват с властта!
2 мандата за всички!"

Журналистът Стоян Тончев пък е учуден, но не и изненадан, от липсата на каквато и да е правна мисъл в кабинета на Борисов:

"Чудя им се на акъла! То е ясно, че са се самозабравили, но чак пък толкова да са изветрели мозъците им...
Борисов, Данаил Кирилов, Цацаров, Гешев, "Обединени патриоти", ДПС и сие, не си ли дават сметка, че това, което искат да направят с НПК, не е в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия, а точно обратното - затвърждаване на зависимостта на ВСС и недосегаемостта на главния прокурор?
Не им ли идва наум, че ДЕЙСТВИЯТА ИМ ЩЕ БЪДАТ ДОСЛОВНО ДОКЛАДВАНИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА, респ. Венецинската комисия? С което ще последват тежки санкции за България както от Европейския съд, така и от Европейската комисия!
Отделно, да не би да си въобръзяват, че експертите във Венецианската комисия са с правен капацитет еквивалентен на липсващия на Гешев и Данаил Кирилов и ще могат да бъдат измамени по толкова елементарен начин?
Създаването на звено с независим прокурор със 7-годишен мандат, който да разследва главния прокурор, не може да мине без промени в конституцията. Едно такова изменение и допълнение в НПК ще бъде обявено за противоконституционно от КС.
Кирилов е правен инвалид, това е известно вече и на Съвета на Европа, но Цацаров нали е много умен и начетен, по думите на Борисов? Няма как това да му е неизвестно!
И да се има предвид, че днешното решение на МС не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия, защото е насочено към създаването на звено, което съществува отдавна, не функционира и е подчинено на главния прокурор - ИВКП. Кумулативно с това, Прокурорската колегия на ВСС е също подчинена на главния прокурор.
От всичко до сега излиза, че ГЕРБ, ОП и ДПС искат главният прокурор да бъде разследван от главния прокурор и да представят юридическото си недоразумение като съдебна реформа пред Съвета на Европа.
Е, няма да стане!"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.