В най-трудните моменти излиза на яве кой за какво е учил. Да се подхвърлят думи като "дефицит" и "кредит" в медийното пространство, без да се познава ролята им в рестартирането на икономиката, е несериозно. Кое е за предпочитане - да тъне народът в мизерия със скръстени ръце в името на финансовата дисциплина, или да се предпази икономиката от кома, чрез наливане на средства от финансовите пазари, които след това се възтановяват?

Акциите, чековете, дори банкнотите са "ценни книжа", съответващи на "кредит". Преди да съществуват те, разплащанията са ставали с торби с монети.

Самоизтъкването на Борисов като разумен икономист, да се управлява държава без кредит и без дефицит, напомня гордостта на последният японски войник. Той бе открит в джунглата на Филипините, четиридесет години след края на Втората световна война. Храбрият солдат, въоръжен до зъби не знаел, че военните действия са приключили отдавна.

По отношение на мерките, които Еманюел Макрон взима, за да предпази френските граждани от социалната криза, която се задава, Бойко Борисов размаха стоте процента дълг на Франция, подобно на футболен рефер - червен картон. Българският министър председател едва ли е намерил тази цифра сам. Някой вероятно му е подшушнал. Независимо от това, тя е вярна. Суфльорите обаче са забравили да му подшушнат, че Япония например е най-задлъжнялата страна в света с 250% дълг спрямо БВП. Съединените щати също са между първите в света длъжници.

Защо Бойко се ядоса на Макрон?

Преценете сами. Френският президент заяви, че никакво предприятие, малко, средно или голямо - няма да фалира. Че всички заплати, независимо дали работниците и служителите си стоят у дома поради карантината, ще получат 100% от своите възнаграждения. Пенсиите и помощите остават непроменени. Там, където данъците и таксите заплашват съществуването на предприятията, те ще бъдат намалени или отложени във времето. От своя страна, министър председателят Едуард Филип декларира, че всички стратегически сектори, като самолетостроене, корабостроене, въздушен и ЖП-транспорт, както и автомобилната индустрия, в случай на нужда, ще бъдат национализирани и спасени. Всичко това присяда на Бойко, но това, което най-много го ядосва, че то се знае и хората сравняват.

От чисто финансова гледна точка, Франция разполага с огромно кредитно доверие, не само защото е пета в света икономическа сила, не само защото златните й резерви са вид гаранция, а защото френската политическа система позволява сменяемостта на елитите и възобновяването им.

Откакто Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ са на власт в България, във Франция се смениха трима президента, още толкова министър председатели и правителства. В момента двама премиери и един президент са подсъдими. Всички тези факти Бойко пропуска в неговия гняв. Може би защото докато той е участвал в първоначалното натрупване на капитала, Еманюел Маркон е завършил с отличие как се управлява държава.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.