"Демократична България" са ясни - не могат да привлечат повече от 350 хил. гласа. Идеални са за патерица в управлението, но са много малки да заемат водещата роля в парламента и в изпълнителната власт. По тази причина САЩ елегантно се фръцнаха от тях и заложиха на друг проект, чрез който да бъде раздробено статуквото в България, което превърна страната ни не само в най-бедната и най-корумпираната членка на ЕС, неумееща да отстоява националните си интереси, но и в ненадежден международен партньор заради зависимостите на политиците си.

Българските мафия и корупция надхвърлиха очертанията не само на собствената си територия, но и границите на Европа и плъзнаха по света. На това нещо трябваше да се сложи край. Протестите бяха само началото. Но не бяха достатъчни. Затова се включиха САЩ с "Магнитски" и удара по най-милото дете на олигархията и задкулисието - Делян Пеевски. Оттук-натък пътят на Пеевски е само надолу, но едва ли ще го извърви сам. Центрофугирането от тежестта при потапянето му ще повлече и други. А и той сам се закани на излизане от ДАНС, че не само ще се явява редовно да дава обяснения, но и тепърва ще започва да говори. Думите му прозвучаха като директна заплаха, насочена към определени лица.

От друга страна, за една година президентът Румен Радев, след като през 2020 г. безусловно зае страната на търсещите справедливост в борбата срещу политическата мафия, се превърна в незаобиколим политически фактор, център на властта, идеолог и стратег ведно. И САЩ видяха в него естествен съюзник на Балканите. Не случайно "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев се излюпи не някъде другаде, а под президентската мишница в служебния кабинет, където най-лесно и бързо да натрупат политически актив и популярност, черпейки от авторитета на Румен Радев. За още по-голяма тежест на проекта, на президента на САЩ Джо Байдън му бе подадено от американската амбасада в София да привества на шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“ не само държавния глава на България, но и служебния министър Кирил Петков.

Очертава се непредсказуема предизборна кампания, в която борбата за депутатски места най-вероятно ще се носи по оста на кандидат-президентските послания и нападки. Дали българите наистина искат промяна и ще гласуват за нея, или САЩ са заложили отново на "спънати коне" - ще стане ясно от окончателните изборни резултати на 15 ноември.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.