На 30.11.2019 г., събота, от 13:30 ч. в Пловдив, Държавен Куклен театър, ул. „Христо Г. Данов“ 14, ще бъде прожектиран документалният филм за Ваклуш Толев "Пътят на Мъдростта". Входът е свободен, съобщава фейсбук ивент.

Документалният филм на режисьора Николай Василев "Пътят на Мъдростта", посветен на философа и теолог Ваклуш Толев, е творба , която е запечатала мигове от живота му, негови размисли и идеи. Събитието отбелязва годишнината от кончината на Ваклуш Толев, който ни напусна на 27.11.2013 г., завещавайки живеене, а не съществуване.

"Аз винаги съм правил разлика между съществуване и живеене. Не може да бъдат равни - защото в съществуването стои пулсът на вегетацията, а в живеенето стои откровението на творческата сила, Подобието - диханието на Сътворителя." - споделя той.

Прожекцията ще се състои в залата на "Държавен куклен театър" в Пловдив от 13:30 ч., входът е свободен. Поканени са всички приятели и съмишленици на Ваклуш Толев.

Той е основател на обществото "Път на Мъдростта", автор на списание "Нур". Автор е и на трилогията "История и теория на религиите", на двутомника "Духовните дарове на България", книгата "Седемте Лъча на еволюцията" и др., които са един нов поглед върху присъствието на духовното и мистично знание в личното, социално и историческо битие на човечеството.

Ваклуш Толев дава идеята да се утвърди Ден на 13 поименни безсмъртни българи в националната ни история и да се изгради Дом-светилище, посветен на тях. В общочовешки план негово е предложението да се включи в "Хартата за правата на човека" и клауза за правата на душата, като се премахне прилагането на "анатема" в религиите и понятието "враг" в социалнито-гражданските отношения.

Ваклуш Толев е роден на 7 януари 1923 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.