"Виждаме поредния инженерингов проект, зад който седят старите капитали. Повтарят се практиките на предишни правителства на ГЕРБ и дори се надграждат. Основният им приоритет е да усвояват.
Неглижира се огромната инфлация, икономическото затъване на България. Присъединяването на Република Северна Македония към ЕС не е тема на българското общество и българския парламент и политиците вече се произнесоха ясно какви са условията да отпадне ветото. Да се издига тази тема като актуална не е сериозно.
Това правителство и тази коалиция ще си отидат много скоро. Проблемът е в намалящото доверие и към останалите партии, които губят много.
Разковничето да не допуснем странстващи търговци да ни управляват, е гражданското общество да се консолидира и да започне да устоява собствените си права и интереси.“

С председателя на Гражданско сдружение „Ние, гражданите“ говорим за слабостите на управлението, лъжите, манипулациите и кое е разковничето, щото да не повтаряме грешката да ни управляват странстващи търговци.
Даниел Божилов пред LIBERTA.BG.

-    Вие сте един от последователните критици на настоящото управление. Досега виждаме само обещания и намерения, но реални стъпки за  нулева корупция, с каквито заявки дойдоха на власт, няма. Как ще определите картината на това, което става в държавата?

-    Аз не съм критик само на настоящото управление. По принцип съм от хората, които се гневят на това, което става вече 32 години с практически едни и същи техники и методи, като не се управлява в интерес на хората, а се ограбва онова, което може. Поради тази причина и настоящото управление е в графата на тези, които критикувам, защото те не промениха нищо. Повтарят се практиките на предишните правителства на ГЕРБ и дори се надграждат.

-    Защо голямата лъжа среща благодатна почва у нас с историите на няколко минали правителства, но най-вече със сегашното управлние на "Продължаваме промяната"? Защо приемаме лъжата за чиста монета, нямаме сетива за измамата и търпим откровената подигравка на шепа чужденци начело на държавата? Циничният текст от песен при учредяването на партията преди ден е само един пример?

-    Отдавам това на факта, че отчаянието на българският избирател вече е много голямо. Реално хората не толкова вярват на "Продължаваме промяната", колкото ни се искаше да вярват. Това, което виждаме в момента е, че това е поредният инженерингов проект, зад който стоят старите капитали, които наричаме мафия и др. подобни, като основният им приоритет е да усвояват. Всички обещания, които даваха, не са спазени. Кирил Петков още в началото на изборната кампания застана като министър с първата си лъжа. И до този момент всяко едно изказване е лъжа и манипулация. Пример мога да дам дори с днешните /в неделя/ изказвания на началника на кабинета на премиара Лена Бориславова, по повод действията на правителството по съдебната реформа. Тя твърди, че са извървяли стъпка по отношение на съдебната реформа, като са  закрили спецправосъдието. Това просто не е сериозно. Върнаха  нещата в старото положение, като административно управление на тази спецпрокуратура към СГС, а хората са същите. Така че тук не можем да говорим за  никаква реформа - просто връщане на един модел, който не работеше. Друг е въпросът какво свършиха спецсъдилищата. Но сега само ги махаме и се връщаме към старото положение, което е контрапродуктивно. До момента специализираните съдилища, макар че винаги съм им бил противник, имаха едно предимство като  организация - не бяха толкова натоварени. С тази т.нар. "реформа" се връщат към старото и  реално това предимство ще изчезне.
Това са част от лъжите, с които е облъчвано обществото, защото напрактика не вършат нищо. Само дето бюджетът ни олеква и никой не знае как.

-    От всички изречени лъжи, коя според Вас е най-опасна? Нарушената Конституция, евакуацията на българските моряци от Мориупол, производството на електромобили от мощна "германска" фирма, оказала се албанска, 800-те големи инвеститори, които са се запътили насам, спасяването със собствени средства на алпиниста Боян Петров, говоренето за РСМакедония?

-    Всяко едно от тези неща е опасно, но най-опасното е онова, което ние не виждаме и за което се говори. Във всичките тези неща, които Вие изброихте, виждаме едно отстъпване от днавния ред на обществото, като с това се неглижират съществените  проблеми, свързани с огромна инфлация, икономическо затъване на България и всичко останало. РСМакедония още от самото идване  на този инженерингов проект беше анонсирано като една от задачите, които  трябва да свърши Кирил Петков - да падне ветото върху присъединяването й, което не е тема за българското общество. В края на краищата и българският парламент, и политици вече се  произнесоха ясно какви са условията да отпадне ветото. И оттук нататък - да се издига тази тема като актуална, не е сериозно.

-    ПП учредиха партия в петък. Ще увеличи ли това електоралната им тежест, на фона на все по-честите гласове за сваляне на правителството?

-    Това трудно може да се оцени. Самото явяване на изборите беше заобикаляне на закона, защото по нашето законодателство това може да стане единствено с партия. Така че, те трябваше да направят тогава партия, а не да минават по тънката лайсна. Това, което правят сега, е също някаква мимикрия. Но ще видим.

-    Има опасения, че ПП ГЕРБ ще се консолидира и отново ще е първа политическа сила, а някои социологии я сочат и в момента, затова мнозина смятат, че „Продължаваме промяната" трябва да изкарат докрай мандата си. Вашето мнение?

-    Моето мнение е, че това правителство и тази коалиция в тази форма, наистина ще си отиде много скоро. Но реално това, което показват социологическите агенции, не е това, че ГЕРБ дръпват и се консолидират, а те просто задържат едно ниво, което е доста ниско. Защото тези 20% при 50% активност са някаква подкрепа от 10%. Проблемът е в намалящото доверие и към останалите партии, които губят много. Но настоящият модел е много удобен за задкулисните игри. Една от целите беше да се постигне едно толкова фрагментирано политическо пространство, че на практика всяка отговорност да се размива. За съжалиние, това са реалностите в момента.

-    Кое е разковничето за в бъдеще да не допуснем отново странстващи търговци и измамници да обяздят върховете на държавата?

-    Разковничето е гражданското общество да се консолидира и да започне да устоява собствените си права и интереси. Тогава вече ще може на база на определени принципи да се получат и някакви политически обединения, които наистина да се ангажират с конкретни действия и програма. За  съжаление, ще виждаме това, което в момента виждаме. От една страна всички се обвиняват помежду си, че друг е виновен, но не се разпадат, защото всеки го устройва това положение.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.