Ще бъде съставено правителство, но трябва време, за да се вземе завоя, прогнозира проф. Даниел Вълчев.

Пред БНР той изтъкна, че "партиите, предизвикали нови предсрочни избори, ще бъдат наказани като ИТН".

"В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. ... То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмни, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко време, за да се вземе завоят".

Според него големият въпрос ще бъде как част от партиите да влязат в правителство, което е подкрепяно от ГЕРБ и ДПС, без да излезе, че са променили своите позиции:

"Такива формули ще се намерят, ще започне зимата, ще трябва да се приема бюджет и т.н. Партиите ще приемат, защото обратното ще доведе до нови избори, а направилите така партии - ще бъдат наказани по начина, по който беше наказан "Има такъв народ". Тези, които могат, ако не направят правителство, ще си платят цената".  

Проф. Вълчев подчерта, че ПП са възникнали като отрицание на Бойко Борисов и ГЕРБ и сега няма да им е лесно да направят крачка към правителство с тях:

"Можем да познаем кой участва в едно правителство по това кои партии подкрепят Бюджета, законопроектите и текущата дейност на един кабинет. Когато се види кои са тези парламентарни групи - значи това е правителство, подкрепяно от тези партии".

Няма как да се излъчи стабилно управление в рамките на този парламент, подчерта той.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Даниел Вълчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Книгата "Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев ще бъде представена тази вечер (6 октомври) от 18:30 ч. в "Квадрат 500".

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.