Готови сме за разговори с всеки. А дали ще се стигне до коалиция, е въпрос на по-следващ етап. Разбира се, че ще приемем поканата на Борисов за преговори с всички партии за съставяне на редовно правителство. Това е нещо, за което аз и коалицията, която представлявам, говорихме през цялата кампания – че ние влизаме в политиката да предлагаме и да търсим съответни решения. 

Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев в интервю за "Труд News".

Ето какво още споделя той:

"Нека да кажем така – готови сме за разговори с всеки. А дали ще се стигне до коалиция е въпрос на по-следващ етап. Така разбираме политиката – че се влиза в парламента, за да се говори и да се търсят решения." 

Относно формирането на правителство на супермалцинството

Това е вариант, който е краен - друг е въпросът кой как ще иска да поеме този риск – имам предвид, че такова правителство може да е нещо друго, нетрадиционно – едно потенциално малцинство, което ще изкара на масата на разговорите действително такива приоритети, които са приети от всички и в рамките на 2-3-10 месеца ще бъдат приети от всички и това правителство ще може да работи и след това вече може да се отиде на избори, след като има непоносимост и невъзможност да се направи нормална коалиция с мнозинство.

За поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към парламентарно представените партии за съставяне на редовно правителство

Разбира се, че ще приемем. Това е нещо, за което аз и коалицията, която представлявам, говорихме през цялата кампания – че ние влизаме в политиката да предлагаме и да търсим съответни решения.  Не може всеки поединично да гарантира осъществяването на тези решения, затова търсим варианти за по-широка подкрепа и разбиране. И призивът „да седнем на масата на преговорите“ аз съм го декларирал като заявка много пъти по време на кампанията. Моето мнение е, че когато партиите влязат в парламента, трябва да търсят начини за взаимодействие. А това става чрез преговори, в които се излагат съответните гледни точки, приоритети, визия и начин за решаването на различните проблеми, и се намира най-малкото общо кратно. Тези приоритети се приемат от една, две, пет или  всички партии и по този начин се сформира ако не мнозинство, то поне съмишленици за посоката, в която трябва да се развива държавата. 

За участието на "Български възход" в евроатлантическа коалиция

Ами нека да изясним това понятие евроатлантическа коалиция. България е член на НАТО и на ЕС. Тази евроатлантическа коалиция всъщност е българският национален интерес, начинът, по който ние управляваме държавата и какви решения предлагаме  на гражданите ни. Това е основата. Така че нямам нищо против  да се слагат тези понятия на масата, но всъщност основата опира до това какви решения ние предлагаме на нашите граждани.  И да не слагаме етикети, без да предлагаме такива решения. Защото гражданите в момента ги интересува инфлацията, цените на енергията и икономическото развитие на страната. Да не се получи така, че в резултат на инфлацията да дойде рецесия, да се получат фалити на фирми, а с тях – и безработица. Това е страшното, което плаши българските граждани и това са основните въпроси, които трябва да решаваме. Разбира се, това са нашите приоритети, които се вписват в националните интереси, за които говорихме. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.