"Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек от толкова дълго време в администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р.) е дал съгласие."

Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да направим. Това заяви зам.-председателят на НС Ива Митева от "Има такъв народ" в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По повод призива на премиера за свикване на КСНС по темата, Митева напомни, че на КСНС през януари всички партии са се обединили около общата позиция на България в седем точки, но още нито една от тях не е изпълнена.

"Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай", заяви тя.

По думите ѝ поведението и говоренето на премиера Кирил Петков намекват, че трябва да пуснем РСМ на преговори с ЕС.

"Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи. Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция".

Тя коментира и поставените решетки на входа на парламента, като заяви, че председателят Никола Минчев през цялото време е знаел за тях и е подписал няколко докладни.

"Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек от толкова дълго време в администрацията, ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р.) е дал съгласие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока - да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за предприемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото "да", това за администрацията означава, че има неговото разрешение".

Минчев набута главния секретар за незаконните решетки в парламента

В петък Никола Минчев коментира, че е разбрал за поставянето на решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента (назначен от Митева, която беше председател на 46-ото НС - б.р.) без съгласуване с Министерството на културата.

Ива Митева уточни, че 46-ото Народно събрание е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател може да назначи главен секретар и собствен екип.

ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е Митева.

"Това, което чух от председателя на парламента не ми хареса. Той каза - ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Като председател на парламента думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне".

По думите ѝ премиерът "опитва да бъде силният в четворната коалиция", а "Продължаваме промяната" често взимат решения еднолично. Ива Митева заяви, че за много неща в управлението "Има такъв народ" са поставени пред свършени факти или научават впоследствие.

"Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи", каза тя.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.