На 8 юли 2019 година в сръбската столица Белград се проведе пресконференция на тема: "Прозрачност и начини за премахване на корупцията на Балканите".

Тя бе свикана от Сръбския институт във Вашингтон и на нея бе представен официално "Българският проект" за борба с корупцията, който е под егидата на Сръбския институт във Вашингтон.

На пресконференцията взеха участие президентът на Сръбския институт във Вашингтон Даниела Сремак, президентът на "Българският проект" адв. Захари Томов и директорът на Сръбския институт, отговарящ за Балканите - Миленко Богаячевич.

Специални гости на събитието от България бяха съдия Румяна Ченалова и журналистът Стоян Тончев.

На пресконференцията беше застъпена тезата, че корупцията на Балканите е наднационален проблем, надвхърлящ границите на отделните държави, и пътят за борба срещу нея може да се осъществи единствено чрез Балканско обединение срещу корупцията.

"Българският проект"/ Тhe Bulgarian Project е първата новосъздадена организация под шапката на Сръбския институт във Вашингтон, защото България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Нашата мисия е да създадем прозрачно, демократично и успешно общество в България, основано на върховенството на закона. Ние се ангажираме да го установим, като работим с българската диаспора, с правителството на САЩ, с Европейския съюз и с други страни по света, за да гарантираме, че вътрешните институции и процедури се следят добре, така че правата на гражданите на България и законните чуждестранни инвеститори да са защитени.
"Помогнете ни да построим една по-добра България"

Сръбският институт е сдружение с нестопанска цел, основано във Вашингтон, окръг Колумбия. Създадено е през месец март 2013 г. с мисия - да образова обществеността чрез мултимедийна информация, която помага за свързването на сръбските граждани по света и насърчава по-доброто разбиране на балканските въпроси.
"Ние вярваме, че обменът на идеи и информация е ценна част от изграждането на по-силни връзки между САЩ и сръбския народ."

Предстои присъединяването на граждански общества от Хърватия, Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и др.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.