Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС гласува днес назначаването на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европа. Кьовеши е първият човек, заемащ най-високия пост в новоучредения орган. Назначението на Кьовеши е сигурно. В Европейския съвет също има гласуване, но то е формалност. Вотът беше преобладаващ в полза на Лаура Кьовеши -  17 "за" от общо 22 гласа. 

Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат, тъй като Европейският парламент също стои зад кандидатурата на Лаура Кьовеши. След успешния край на преговорите с Европарламента, Съветът ще гласува отново - този път официално и Лаура Кьовеши ще бъде назначена за главен прокурор на ЕС. Това ще се случи на 26 септември (четвъртък).

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила обяви в сряда вечерта, че правителството й не подкрепя Лаура Кьовеши за поста главен европейски прокурор, като уточни, че в четвъртък румънският посланик в Европейския съюз ще гласува срещу бившия главен прокурор на румънската антикорупционна служба.

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който е заместник-председател на групата на ЕНП, заяви, че се "проведе много важен кръг от преговори между представители на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз за назначаването на главен прокурор на Европа". 

Президентът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна даде послание в подкрепа на Лаура Кьовеши:

„Корупцията ще бъде победена! Преди година и след непрекъснат тормоз Ливиу Драгня наложи волята си и успя да премахне Лаура Кьовеши от дирекцията за борба с корупцията DNA. Когато президентът Йоханис подписа указ за отмяна, аз бях по време на кампанията за подписване на инициативата #farapenali. Това беше един от моментите, който срещна решимостта ни да не отстъпваме нито на милиметър.
Корупцията може да бъде преодоляна“, каза г-жа Кьовеши Тя го каза от DNA, ние го казахме от улицата. Така получих милион подписа за #firstposts. Лаура Кьовеши е човек с мисия: Справедливост!  Ще я подкрепим, за да получи мандата на европейски прокурор. Кьовеши ще продължи да се бори за справедливост на европейско ниво. С нашата безусловна подкрепа!”

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.