На 16 октомври 2018 г. /вторник/, пред сградата на Съдебна палата /Съда/, намираща в центъра на град Бургас, ще се проведе митинг в подкрепа на четиримата герои, които защитиха Родината от турските бракониери, съобщават от ОЗБГ.

"Турската държава отново притеснява нашите момчета, а родните институции и управляващи са готови да ги изтъргуват. Те ни защитиха, когато беше нужно, а сега трябва и ние да ги защитим. Очакваме всеки един свободен по това време да дойде за 1 час и да окаже нужната подкрепа на своите събратя българи!", гласи част от апела, публикуван в организираното във Фейсбук събитие с начален час 9:40 (тук).

Обвинението на турския наказателен съд е за убийството на турски рибар-бракониер преди 10 години. 

На 17 април 2008 година при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, Михаил Цонков произвежда неволно изстрел от служебното си оръжие. Ситуацията се разиграва в българска акватория, а на смяна с Михаил Цонков са Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Тогава турските рибари плуват с малка жълта гемия и не се подчиняват на заповедта, произнесена на три езика от българските граничари. В архивите пише, че бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Последвал ръкопашен бой.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.